De queeste naar een vergunde evenementenhal

    01 December 2020

    NINOVE – Rudy Corijn (Forza Ninove) klaagde op de gemeenteraad van 24 november het gebrek aan een evenementenhal aan. “Met medeweten van de stad moeten de organisatoren locaties gebruiken, die wettelijk niet voldoen.” Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) formuleerde ter plekke een voorstel.

    Het Forza-raadslid nam zijn collega’s mee langs de hectaren van zijn geheugen en gaf een overzicht van alle beloften en verklaringen in verband met een evenementenhal.

    Zijn conclusie: “Na 8 jaar staan we nog geen stap verder. Links domineert de natte droom van schepen Torrekens. De organisatoren verkeren nu in de illegaliteit met medeweten van de stad.”

    Mallaard

    Hij had het over de bedrijfshal aan de Mallaard, waarbij hij uitdrukkelijk verklaarde de bal en niet de man te willen spelen.

    “Vanaf september 2018 hebben daar al evenementen plaats. Negatieve adviezen van de diensten leefmilieu en ruimtelijke ordening, klachten van de buurt haalden niets uit. Het college van burgemeester en schepenen hield daarmee geen rekening en liet recent in oktober nog 13 evenementen toe. Het stadsbestuur heeft geen enkele moeite gedaan om die beslissingen te motiveren.”

    Het zinnetje ‘de organisator moet alle nodige maatregelen nemen…’ volstond niet volgens Corijn. Hij wees er ook op dat de evenementen in oktober niet zo corona-veilig verliepen als verplicht. “Daarom dien ik een motie in om geen vergunningen meer te verlenen.”

    Loket

    “Hoe kunnen we dit stedenbouwkundig oplossen?”, was de wedervraag van burgemeester De Jonge. Een en ander had volgens haar ook te maken met de hoofdactiviteit van de huidige huurder van de bedrijfshal aan de Mallaard.

    Maar er was ook de nood aan beleving. “Vanaf 1 september kregen we veel aanvragen binnen. Elke aanvraag ging via het evenementenloket. Enkel met een groene code op basis van het corona-kader van de Vlaamse overheid kon het, anders niet. Het brandweerverslag was in orde en de organisatie corona-veilig. Dat er tijdens de optredens fouten gebeurden tegen die regels, is de verantwoordelijkheid van de organisator.”

    Oplossing

    Maar ook voor haar was een oplossing ten gronde nodig. Zij stelde een tijdspad voor.

    “De huidige huurder vraagt een stedenbouwkundige vergunning aan als fuifzaal; dat kan in een KMO-zone. In Kortrijk en andere steden is dat al het geval. Hij moet het voor 15 januari 2021 indienen, wat een ruime termijn is.”

    Indien dat niet gebeurt, kan daar geen enkele activiteit meer plaatsvinden. “Indien hij dat wel tijdig maar onvolledig indient, krijgt hij 30 dagen extra en mag hij tot 15 februari 2021 activiteiten organiseren. Als het onvolledig blijft, krijgt hij geen toestemming. Is het dossier volledig, dan volgen een openbaar onderzoek en een beslissing over de vergunning.”

    Er volgde nog een welles en nietes, maar Rudy Corijn kon zich in dat voorstel vinden en diende geen motie in.

    “We geven het nog een kans, anders dienen we een klacht in.” Niemand, die daaraan twijfelt.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons