De virtuele OCMW- en gemeenteraden: een evaluatie – De meerderheid 1

    12 september 2020

    NINOVE – De virtuele OCMW- en gemeenteraden van april tot juni waren vooralsnog een unicum in de Ninoofse geschiedenis. Of ze meevielen lieten we over aan het oordeel van de betrokkenen. Vandaag komt Stijn Vander Elst (Open VLD) aan het woord.

    We vroegen eind juli-begin augustus de verschillende fracties in de gemeenteraad om een eerste evaluatie, op basis van een korte sterkte/zwakte analyse.

    • Welke verbeterpunten zijn wenselijk/mogelijk?
    • Welke sterke punten wilt u zeker behouden?
    • Denkt u aan andere, nieuwe mogelijkheden?
    • Welke valkuilen wilt u vermijden?

    Afspraken

    Stijn Vander Elst (Open VLD): “Over het algemeen evalueer ik dit positief. Je ziet dat in zo’n crisis toch meteen dingen mogelijk zijn, die anders misschien een veel langer voorbereidingsproces hadden vereist. Onze lokale democratie is robuust genoeg om die uitdaging aan te gaan. Over de partijgrenzen heen, oppositie én coalitie, was er steeds goed overleg en zijn correcte afspraken gemaakt.”

    Hij wil bij deze ook zijn dank uitspreken: “Aan de voorzitter van de gemeenteraad Dirk Vanderpoorten, de algemeen directeur Bart Baele en het IT-team van onze stadsdiensten, in het bijzonder Thomas Buyse. Ook Ninofmedia wil ik bedanken voor de live-streaming. Die maakte het voor alle burgers mogelijk om de gemeenteraden via digitale weg in real time te kunnen blijven volgen.”

    Stemmen

    Het stemproces kan beter. “Dit verliep niet altijd even vlot. Na het uitbrengen van de stemmen was mondelinge bijsturing nog nodig. Dat neemt extra tijd in beslag. Sommigen wijten dit aan storingen in de verbinding of de haperende software. Maar we moeten eerlijkheidshalve ook durven toegeven, dat niet iedereen voldoende bij de pinken is om op de juiste manier te handelen en een helpende hand nodig was. Misschien is dit ook gewoon onvermijdelijk als je met 33 mensen gedurende uren samen moet vergaderen via een digitaal platform. Het vereist immers ook veel meer concentratie.”

    Een positief resultaat: “Er zijn goede, duidelijke afspraken gemaakt over de volgorde van de sprekers in de verschillende rondes en hoeveel spreektijd men krijgt in die rondes. Dit maakt het geheel meer werkbaar. Deze afspraken kunnen we zeker verder zetten, ongeacht of de vergaderingen in de toekomst nog digitaal zullen verlopen of niet.”

    Volgens Vander Elst kan je moeilijk meer doen dan de zitting digitaal te laten verlopen en deze live uit te zenden voor alle inwoners, die dit willen volgen. “De digitale vergaderingen maken duidelijk, dat we klaar zijn om in tijden van crisis en in functie van noodwendigheden op die manier onze werking verder te zetten. Zo brengen we de lokale democratie en de bestuurbaarheid van de stad niet in het gedrang.”

    Contact

    Al blijven voor de liberale fractieleider ook het menselijk contact en de interactie belangrijk. “De aanwezigheid van toeschouwers in de raadszaal is een voorbeeld van hoe toegankelijk onze lokale democratie is en moet blijven. Het naast elkaar zetelen van de raadsleden en het vrij met elkaar kunnen spreken en omgaan in de raadszaal illustreert dan weer, dat politici als mensen met elkaar nog altijd respectvol en vriendschappelijk blijven omgaan. En dat over grenzen van partijen en oppositie/meerderheid heen. In die zin hoop ik dat we ooit kunnen terugkeren naar fysieke vergaderingen, hoewel de huidige toename van de Covid 19-besmettingen zoiets niet waarschijnlijk maakt in de komende maanden, helaas.”

    Als we ooit verlost geraken van corona, moeten voor hem de digitale vergaderingen niet volledig verdwijnen. “Enkele keren per jaar moeten die kunnen, bijvoorbeeld bij gemeenteraden of commissievergaderingen, die gewijd zijn aan één bepaald thema.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons