De virtuele OCMW- en gemeenteraden: een evaluatie – De meerderheid 2

    13 september 2020

    NINOVE – De virtuele OCMW- en gemeenteraden van april tot juni waren vooralsnog een unicum in de Ninoofse geschiedenis. Of ze meevielen lieten we over aan het oordeel van de betrokkenen. Vandaag komen Lieven Meert (Samen) en Joost Arents (Onafh.) aan het woord

    We vroegen eind juli-begin augustus de fracties in de gemeenteraad om een eerste evaluatie, op basis van een korte sterkte/zwakte analyse.

    • Welke verbeterpunten zijn wenselijk/mogelijk?
    • Welke sterke punten wilt u zeker behouden?
    • Denkt u aan andere, nieuwe mogelijkheden?
    • Welke valkuilen wilt u vermijden?

    Voorbeeldfunctie

    “Het nadeel van de virtuele gemeente- en OCMW-raden is dat ze de debatten toch wat minder snedig en langdradiger lijken te maken”, aldus Lieven Meert. “Daardoor duren de zittingen nog langer duren dan eerder het geval was. Een voordeel is uiteraard dat ze zeer corona-veilig zijn voor de gemeenteraadsleden, het publiek en de medewerkers. Dat is ook belangrijk als voorbeeldfunctie van de gemeenteraad. Dat het publiek de virtuele gemeenteraden nu ook thuis online kan volgen klopt, maar dat was al het geval door de live-stream van de normale gemeenteraden.”

    Aanpassingen

    “Ik denk dat we met de voorzitter van de gemeenteraad en de collega’s moeten kijken of aanpassingen mogelijk zijn, waardoor de debatten snediger en minder langdradig kunnen worden. Ik es dat snel terugkeren naar normale zittingen in de gemeenteraadszaal er niet zal inzitten. Het lijkt er niet op, dat we snel van dat coronavirus af zullen zijn.”

    De manier van stemmen vindt Meert erg tijdrovend. “Soms gebeuren vergissingen, wellicht door onoplettendheid. En dus worden altijd stemcontroles gevraagd.”

    Hij besluit met een pluspunt: “De snelheid, waarmee men erin geslaagd is om enorme sprongen vooruit te nemen op het vlak van digitalisering. Dat is echt sterk en de stadsadministratie verdient hiervoor een pluim.”

    Tablets

    Voor Joost Arents was Ninove begin 2020 klaar met de tablets om op een digitale manier over de gemeenteraadsagenda te beschikken. “Hierdoor waren we ook een stapje voor op andere besturen om al in april een eerste digitale zitting te laten plaatsvinden.”

    De voorzitter van de gemeenteraad heeft een aantal afspraken gemaakt met de fractieleiders over hoe men aan het woord komt en hoelang men mag tussenkomen. “Daar zal in de toekomst zeker een aanpassing komen. Na een tijdje hadden we immers door, dat er vooral tactisch gespeeld werd en het debat daaronder leed. Voor degenen, die de gemeenteraad live volgden, was het minder interessant omdat men steeds dezelfde gezichten in beeld zag ( vooral dan dat van de voorzitter). Soms kwam het geluid wat minder door of was er wat echo: technische mankementen waar men weinig kon aan doen.”

    “Gezien we nu in september de ‘state of the union’ krijgen over het meerjarenplan in plaats van in december, zou de eerstkomende gemeenteraad een belangrijk politiek debat kunnen worden. Voor iedereen zou dit best in de gemeenteraadszaal plaatsvinden. Maar het volk zal beslissen door zijn gedrag ten aanzien van het virus.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons