Detentiecentrum zal voor controverse blijven zorgen

    25 september 2022

    NINOVE – De interpellatie van Guy D’haeseleer (Forza Ninove) in de gemeenteraad van 19 september bracht de tegengestelde visies daaromtrent niet nader tot elkaar. Misschien was dat ook niet de bedoeling.

    D’haeseleer refereerde aan de hoorzitting van woensdag 6 juli in de Liberale Kring, met justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Vlaamse minister Bart Somers (Open VLD).

    “Het was een schertsvertoning, met applaus van opgetrommelde ambtenaren en politieke medewerkers. Alles is eigenlijk al beslist, wij zijn volledig buitenspel gezet. Dat geldt ook voor de motie, die Stijn Vander Elst en Lieven Meert namens de meerderheid hadden ingediend. Stop daarmee, want de burgemeester voert slaafs uit wat het blauw fabriekje beslist in de hoop op een beloning bij de volgende lijstvorming.”

    Inspraak

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) schoof de insinuaties terzijde en gaf uitleg over het inspraaktraject met de betrokkenen.

    “Tijdens het debat in de extra gemeenteraad van 28 juni zijn de standpunten duidelijk geformuleerd. Er is ook een motie goedgekeurd om rekening te houden met de adviezen van de stad, de politie en de brandweer en de bezorgdheden van de buurt en de scholen. Op 6 juli hadden wij de hoorzitting voor de bewoners, waar Guy D’haeseleer het woord wou voeren. We kregen heel wat vragen. Met de schooldirecties zijn we op 7 augustus rond de tafel gaan zitten en in het najaar kunnen de mensen nog het woord nemen tijdens een infoavond in De Plomblom, niet voor een politiek debat. Als alle plannen klaar zijn, komt nog een tweede gesprek met de buurtbewoners. Er is ook nog het openbaar onderzoek.”

    Stijn Vander Elst (Open VLD) had tijdens de hoorzitting wel degelijk applaus gehoord “en niet van de kabinetsmedewerkers. Alsof u alleen de taal van het volk spreekt. Onze motie wordt wel degelijk uitgevoerd want er zijn al heel wat adviezen ingewonnen.”

    Verrotting

    Volgens Wouter Vande Winkel (Samen) paste de aanpak van Forza in een verrottingsstrategie.

    “Jullie zijn tegen de verfransing, maar ook tegen cursussen Nederlands voor nieuwkomers. Jullie zijn tegen de straffeloosheid, maar ook tegen een detentiecentrum.”

    “We zijn tegen taallessen op kosten van de Vlaamse belastingbetaler”, repliceerde D’haeseleer. De overbevolking van de gevangenissen en de straffeloosheid kun je volgens hem gemakkelijk oplossen. “Stuur alle illegale gevangenen en deze met een vreemde of dubbele nationaliteit naar hun land van herkomst. Het probleem is opgelost en je kunt de gevangenen op een menswaardige manier huisvesten.”

    Locatie

    Wellicht stelde Caroline Vanbrabant (Forza) de meest pertinente vraag tijdens het debat: “Welke is de meerwaarde om dat detentiecentrum hier te vestigen?”

    Die vraag leefde ook bij haar partijgenoot Dany Goessens, die aanwezig was op de hoorzitting en op voorhand wist hoe die zou verlopen. “De mensen hebben daar geen antwoorden gekregen.”

    Als beroepscijferaar voegde Rudy Corijn (Forza) nog twee interessant weetjes toe.

    “Indertijd zijn we met burgemeester Durant (2001-2009) die locatie gaan bezoeken. Het advies luidde, dat het te gek was om dit gebouw te herconditioneren; afbraak was beter. En nu op korte tijd alles in orde zetten, met de huidige strenge normen? Dat is veel weggesmeten geld. Het federale geld is ook ons geld.”

    Scoren

    Het vervolg van de wijder lopende discussie bracht niet echt nieuwe argumenten aan. Maar daarmee is het debat over het detentiecentrum verre van gesloten. Je kan van de oppositie bezwaarlijk verwachten, dat ze geen garen spint van een dergelijk thema.

    Je vraagt ook niet aan Håland om een gemeten assist van De Bruyne naast het open doel te knikken?

    Info: herbekijk hier het volledige debat.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons