Extra steun voor organisatoren van kinderopvang

    01 mei 2020

    NINOVE – De virtuele gemeenteraad ging op 23 april akkoord met extra steunmaatregelen voor de organisatoren van kinderopvang. Die nieuwe regeling gaat in op 1 mei 2020.

    Uit de omgevingsanalyse 2020-2025 blijkt in Ninove een tekort aan kinderopvang voor baby’s en peuters in Ninove. Om het financieel meer draagbaar te maken, stelde schepen Joost Arents een aantal nieuwe steunmaatregelen voor.
    Het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) had al een gunstig advies gegeven.

    Locatie- en anciënniteitspremie

    De schepen: “Het gaat om een locatiepremie aan organisatoren voor gezins- en groepsopvang, die gevestigd zijn in Ninove en uitsluitend opvang van baby’s en peuters organiseren. Die toekenning van € 300 gebeurt op basis van het aantal vergunde kinderopvangplaatsen van Trap 1. Van zodra een kinderopvang in Trap 2 of hoger zit, kennen we die premie per locatie toe.”

    Daarnaast is ook een anciënniteitspremie voorzien voor onthaalouders in een gezinsopvang: respectievelijk € 100 (1-5 jaar), € 200 (6 tot 20 jaar) of € 300 (vanaf 21 jaar).

    Ilse Malfoort (Forza Ninove) was wel blij met die wijzigingen, maar wou via een amendement o.a. de anciënniteitsbonus ook toekennen aan de groepsopvang (opvang van meer dan 8 kinderen). “Dat is een erkenning van hun werk. Op die manier hebben bijvoorbeeld moeder en dochter, die instaan voor de kinderopvang, recht op de anciënniteitspremie.” Volgens haar had de schepen geen idee waarover het eigenlijk ging.

    “Dat is spijkers op laag water zoeken”, weerlegde Stijn Vander Elst (Open VLD) haar beweringen. Hij volgt dit dossier al sinds vorig jaar op. “Die nieuwe subsidieregeling maakt echt een wereld van verschil voor de zelfstandige onthaalouder. Voorheen kreeg die € 250 per jaar; voortaan zal dat bijvoorbeeld € 4.500 zijn voor 15 plaatsen. Elk jaar!”

    Dat maar de helft van het budget van € 60.000 hieraan voorlopig zou opgaan, zoals Malfroot hem had voorgerekend, erkende schepen Arents. “Maar we willen niet het hele budget onmiddellijk gebruiken. Er is reserve nodig, voor bijvoorbeeld opleidingen.”

    De meerderheid verwierp met 17 tegen 15 het amendement van Ilse Malfroot en aanvaardde met hetzelfde aantal stemmen de nieuwe subsidieregeling. Forza onthield zich.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons