Financiële aspecten van de fusie Galmaarden-Gooik-Herne

    11 september 2023

    GALMAARDEN-GOOIK-HERNE – In een gezamenlijke persmededeling geven de 3 burgemeesters van de toekomstige fusiegemeente de resultaten weer van een aantal financiële simulaties. Volgens hen zou de fusie voor een optimistischer financieel vooruitzicht zorgen dan zonder een fusie.

    “Naar aanleiding van de principiële beslissing tot fusie tussen de 3 is de afgelopen maanden ook werk gemaakt van financiële simulaties”, aldus Ludo Persoons (Galmaarden), Simon De Boeck (Gooik) en Kris Poelaert (Herne). “De financieel directeurs werkten samen met experts van Probis, dat het transitiemanagement verzorgt, een aantal analyses en aannames uit voor de financiële situatie zonder én met een fusie. Daarmee willen we nagaan of een fusie naast organisatorisch ook financieel voldoende interessant is.”

    Simulaties zijn natuurlijk wat ze zijn, zonder garanties voor ongekende factoren en onvoorzienbare uitgaven in de toekomst

    Zonder fusie

    “Uit de analyse blijkt, dat de drie gemeenten elk op zich financieel onder druk, zelfs negatief, komen te staan in de volgende legislatuur (2026-2031), als men het niveau van uitgaven en ontvangsten gewoon gelijk blijft houden zonder in te grijpen. Elk van de drie besturen houdt in 2031 onvoldoende middelen over om zelfs met extra leningen de tekorten op te vangen. Samengeteld botsen we op een tekort van ongeveer € 8 miljoen.”

    Dat betekent concreet, dat het beleid moet worden bijgestuurd. “Met andere woorden, dat we sterk moeten schrappen in uitgaven en investeringen en/of dat we de belastingvoeten zullen moeten aanpassen om meer ontvangsten te innen.”

    Met fusie

    Bij een fusie wijzigen een aantal factoren zoals belastingontvangsten en verdwijnen een aantal dubbele uitgaven. Bijkomend is er ook een schuldovername door Vlaanderen ten belope van ongeveer € 5 miljoen, op een totale gezamenlijke schuld van ± € 20 miljoen vandaag.

    “Als we die elementen in een simulatie voor 2026-2031 verwerken, draait het financieel plaatje positiever uit voor de 3 besturen samen. Daarbij voegden we een ‘fusiekost’ toe (vb. het tijdelijk ondersteunen van transitieprojecten inzake ICT of personeelsbeleid, eventuele aanpassingswerken in gebouwen, aankopen van nieuwe gemeente- en straatnaamborden) en rekenden we we eveneens efficiëntiewinsten mee (vb. wegvallen van dubbele dienstverlening, voordeliger tarieven voor contracten, minder politiek uitvoerende mandaten. We hielden voorlopig rekening met de laagste belastingvoeten op de aanvullende personenbelasting en de opcentiemen op de onroerende voorheffing van de drie besturen. Zowel de beschikbare middelen aan het eind van de legislatuur als de marge om leningen aan te gaan blijven in diverse scenario’s positief.”

    Al houden de burgemeesters een slag om de arm. “Ook in het ‘scenario fusie’ moeten we er ons van bewust zijn, dat het economisch uitdagende tijden zijn en zullen we onze budgetten moeten blijven beheren als een goede huisvader en verantwoord blijven besturen. Die discipline moet een lokaal bestuur aan de dag leggen. Enkel op die manier kan meer ruimte vrijkomen voor extra realisaties en investeringen in de nieuwe fusiegemeente.”

    Hun besluit: “Zonder deze fusie komen elk van onze drie besturen financieel onder druk te staan in de komende jaren. Met fusie zorgen de schaalvoordelen en efficiëntiewinsten samen met de fusiebonus voor een optimistischer financieel vooruitzicht.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons