Financiële tegemoetkoming voor klanten van poetsdiensten en maaltijdbezorgers

    02 december 2021

    NINOVE – Het OCMW stopt vanaf 1 januari 2022 met de eigen poetsdienst en maaltijden aan huis. Klanten kunnen dan terecht bij privé-aanbieders en hebben eventueel recht op een tegemoetkoming van het OCMW.

    Schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) gaf over deze financiële steun tekst en uitleg tijdens de OCMW-raad van 22 november j.l.

    Deze is gekoppeld aan enkele voorwaarden. De aanvrager moet:
    – een domicilieadres hebben in Ninove en er effectief wonen;
    – de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt;
    – beschikken over een Uitpas met kansentarief.

    De tegemoetkomingen bedragen € 2 per warme maaltijd en € 2 per voor een poetsbeurt, met een maximum van 4 uur per 2 weken. Na de controle van ingediende maandfacturen kan de dienst Financiën de bedragen uitbetalen.

    Spaarzaam

    “Heel ingewikkeld”, concludeerde Guy D’haeseleer (Forza Ninove). “Jullie houden ook teveel vast aan bepaalde statuten. Iemand, die een heel leven spaarzaam is geweest en geen schulden heeft opgebouwd, dreigt uit de boot te vallen. Hou rekening met de effectieve financiële toestand en laat de gewone bejaarden daarvan ook gebruik maken.”

    Hij wou nog weten hoeveel de stad bespaart met het afstoten van deze diensten en of er een lijst bestaat van alle traiteurs en poetsdiensten.

    Breder

    “Ook mensen met een laag pensioen en heel wat bijkomende kosten komen in aanmerking”, weerlegde de schepen. “Het gaat niet alleen om het pensioen, maar om alle bijkomende kosten, die mensen in een financieel kwetsbare positie brengen. Het is ook niet zozeer een besparingsoperatie, wel het efficiënter beheer van onze budgetten. Aanvankelijk waren er niet zoveel aanbieders, maar nu zijn er heel wat traiteurs en dienstenchequebedrijven, die ook goedkoper zijn.”

    Met de vrijkomende middelen wil de schepen extra bezoeken aan huis organiseren en de financiële tegemoetkoming uitbreiden naar alle 65-plussers.

    Forza onthield zich bij de stemming over dit agendapunt.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons