Forza Ninove eist ontslag voorzitter vzw Ninoverend

    04 april 2022

    NINOVE – De enig mogelijke conclusie na de hoorzitting van 22 maart is volgens Guy D’haeseleer het ontslag van voorzitter Pascal Carael. Meteen mag voor zijn partij ook de vzw Ninoverend zelf op de schop.

    Volgens D’haeseleer bleek uit die hoorzitting de situatie nog erger dan vermoed.

    “Tot op de dag van vandaag kan de vzw nog steeds geen boekhouding voorleggen omdat… ze er gewoon niet is. Er is geen enkel kasboek of ontvangstenboek te bespeuren. Uit de analyse van de facturen blijkt, dat bepaalde bestuurders zelf aan de vzw gefactureerd hebben voor ‘diensten’, waarvoor ze tot 38 % en 120 % commissie rekenden.”

    Deontologie

    Dit is volgens de Forza-fractieleider niet alleen wettelijk verboden, het druist ook in tegen alle vormen van openbare aanbesteding en deontologie.

    “Er geldt immers het absolute verbod voor bestuurders van een vzw om persoonlijk vermogensvoordelen te halen uit die vzw. Dit laatste is zelfs een strafbaar feit. Daarnaast is nog een ellenlange lijst van wettelijke, reglementaire en statutaire tekortkomingen vastgesteld.”

    Voorzitter

    Hij neemt ook de voorzitter van de vzw, Pascal Carael, in het vizier.

    “Op geen enkele manier is hij tot inzicht is gekomen, dat zijn functioneren volledig in strijd is met alle wettelijke en reglementaire verplichtingen. Nadat ik de wanpraktijken aan het licht bracht, was zijn enige bekommernis ‘het afsluiten van een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, waarin de vzw uitdrukkelijk geen verantwoording zou moeten afleggen voor bepaalde uitgaven’. Deze man heeft geen enkele vorm van schuldbesef en is het vleesgeworden toonbeeld van een totaal gebrek aan normen en waarden, kortom de oude politieke cultuur.”

    En dus zal Forza Ninove op de volgende gemeenteraad het ontslag van Pascal Carael vragen en bij uitbreiding de ontbinding van de vzw.

    “De stad moet opnieuw zelf de regie in handen nemen en op die manier de verschillende activiteiten organiseren, die de Ninoofse middenstand moeten ondersteunen. De middenstanders kunnen zich bezighouden met hun kerntaak: het runnen van hun zaak. “

    Bescherming

    Guy D’haeseleer vraagt het stadsbestuur in het algemeen en de Open VLD in het bijzonder om onmiddellijk te stoppen met de politieke bescherming van Carael.

    “Wat die allemaal gedaan krijgt van het stadsbestuur, grenst aan het ongelofelijke en is deontologisch niet meer te verantwoorden. Aan de ons-kent-ons-politiek van de Open VLD moet onmiddellijk een einde komen. Het is de oude politieke cultuur ten top.”

    Juridisch

    Forza Ninove overweegt juridische stappen en zal ook de andere vzw’s onder de loep nemen. De partij doet een oproep aan de gemeenteraadsleden van de meerderheid om hun voorstel te steunen “en voor eens en voor altijd komaf te maken met de ons-kent-ons-politiek. “Wij bezinnen ons momenteel ook over juridische stappen in dit dossier, onder meer afhankelijk van de uitslag van het debat op de volgende gemeenteraad. Bovendien zullen we vragen om, overeenkomstig de samenwerkingsovereenkomst, de uitbetaalde subsidies terug te vorderen.”

    Forza Ninove zal eveneens de vzw Ninoofse Karnavalraad doorlichten. Daarvan is Pascal Carael ook de voorzitter. De gemeenteraad keurde een voorstel van Guy D’haeseleer al unaniem goed om de verantwoordelijken in dit dossier uitleg te laten. Forza Ninove eist, dat die commissie spoedig samenkomt.

    Reactie

    Pascal Carael gaf een korte reactie, teneinde verdere commotie te vermijden in afwachting van de officiële beslissing.

    “De vzw Ninoverend is op de gemeenteraad van 22 maart gehoord. In volledige transparantie hebben we op alle vragen van de verschillende fracties zo goed mogelijk proberen te antwoorden. Er werd door de bevoegde diensten reeds schriftelijk bevestigd, dat financieel geen onregelmatigheden hebben plaatsgevonden. De gevraagde bijsturingen met betrekking tot de dagelijkse werking werden reeds constructief aangepakt.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons