Geen extra buitenruimte voor smalle horecazaken

    09 juni 2021

    NINOVE – Zelfs met de soepele regeling, zullen een aantal horecazaken niet echt veel ruimte winnen, vond Guy D’haeseleer (Forza Ninove). Dus stelde hij tijdens de gemeenteraad van 31 mei voor om hen de parkeerplaatsen voor hun zaak te laten innemen. Voor schepen van lokale economie Alain Triest (Open VLD) voldoet het terrassenplan echter ruimschoots aan de behoeften.

    De versoepelingen van 09 juni zullen voor verschillende horecazaken amper meer ruimte en klanten opleveren, vond de Forza-voorman.

    “Het is een illusie, dat het vanaf die datum beter zal gaan. Bijvoorbeeld in een deel van de Centrumlaan zijn deze horecazaken wel diep, maar vrij smal. Voor de klanten binnen moeten ze ook anderhalve meter tussen de gezelschappen voorzien. Het is daarom billijk om de geïnteresseerde uitbaters de toelating te geven om de parkeerplaats voor hun zaak in te nemen.”

    Bijkomend stelde hij voor om de terrassen ook na oktober te laten staan, zolang de corona-maatregelen van kracht zijn.

    Maatwerk

    “Met het terrassenplan van maart jongstleden hebben we een kader voor uitbreidingen en dat geldt tot 7 november’”, antwoordde Alain Triest. “We beoordelen elk dossier apart voor de inname van voetpaden en parkeerplaatsen. Dat is echt maatwerk, waarbij de veiligheid toch primordiaal is. Een twintigtal horecazaken heeft nu al een of meer parkeerplaatsen mogen innemen.”

    En je moet volgens de schepen ook het bredere plaatje bekijken: “De bereikbaarheid van het centrum bijvoorbeeld en de impact van al die maatregelen op de parkeerplaatsen. We verhogen anders de parkeerdruk op de Centrumlaan voor de andere handelaars. Om nog maar te zwijgen van de dinsdagmarkt. We hebben ons best gedaan, maar ik kan niet ingaan op jouw vraag.”

    Bereikbaarheid

    Hij kreeg bijval van de liberale fractieleider Stijn Vander Elst (Open VLD), maar niet van Guy D’haeseleer. “Ik val van de ene in de andere verbazing”, repliceerde deze laatste. “Je moet er alles aan doen om de zelfstandigen te laten overleven. Het is alsof je een reden zoekt om er niets te moeten aan doen. En dat voor een Open-VLD-schepen. Stel een algemene regel in voor de Centrumlaan in plaats van geval per geval en ons kent ons.”

    En wat betreft de bereikbaarheid, heeft volgens D’haeseleer het stadsbestuur de bal al jaren mis geslagen. “De OCMW-site wordt volgebouwd, aan de Mallaard komen sociale woningen. Op de Centrumlaan gaat het om zeven of acht zaken en dat verschil kan hen helpen het hoofd boven water te houden.”

    Nieuw

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) nam de verdediging op van haar schepen. “We hebben de taskforce lokale economie en de schepen is daarin de trekker van het terrassenplan. Bij elke vergadering is er bijsturing en een evaluatie om het onderste uit de kan te halen. Dit weekend zaten de Ninoofse terrassen bomvol. Kom niet beweren, dat Ninove geen aantrekkelijke stad is. Midden de crisis zijn hier zelfs horecazaken bijgekomen.”

    “Zo kennen we Guy D’haeseleer”, beaamde de schepen. “Positieve inspanningen in een slecht daglicht stellen. Maar veel handelaars zijn tevreden. Precies omwille van de diversiteit van de ligging is geen eenheidsworst mogelijk. Er kruipt heel veel tijd en energie in om geval per geval te bekijken. Vanop de zijlijn roepen is gemakkelijk. Er zijn tien nieuwe horecazaken bijgekomen. We zijn dus nog niet zo slecht bezig. Het is niet correct om me zo als liberale schepen op te voeren.”

    “De Centrumlaan blijft vragende partij”, concludeerde D’haeseleer onverstoorbaar. “Vanaf 09 juni is voor hen binnen weinig mogelijk. Die vijf of zes parkeerplaatsen maken wel degelijk het verschil. Als je hen dat niet gunt, heb je niet het onderste uit de kan gehaald.”

    Zijn voorstellen kregen geen meerderheid bij de stemming: 14 voor en 17 tegen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons