Hommeles aan de Centrumlaan

    28 februari 2024

    NINOVE – De beide Groen-raadsleden stemden maandag 26 februari tegen de eigen meerderheid over een verkavelingsdossier Paardeveldstraat in Appelterre-Eichem. Met veel slaande deuren tot gevolg.

    Gemeenteraden hebben meestal een behoorlijk amateurtoneelniveau, met heel af en toe een zweempje Shakespearedrama. Dat was maandag tijdens de gemeenteraad niet anders over een ogenschijnlijk technisch dossier, dat al begon in 2008 met de gedeeltelijke verplaatsing van voetweg nr. 29 in Appelterre-Eichem.

    Oplegvergoeding

    Schepen voor openbare werken Stijn Vermassen (Samen-Vooruit): “In 2017 is een verkavelingsvergunning aangevraagd, maar omdat de grondruil met de stad nog niet officieel was geakteerd, was dit een voorwaarde voor de vergunning. We hebben juridisch advies ingewonnen. De aanvrager staat gratis de wegenis van de herlegde 8-meter brede voetweg af aan de stad, in ruil voor het gedeelte op zijn eigendom. Daardoor is niet meer bouwgrond gecreëerd.”

    De stad zou daarvoor een oplegvergoeding krijgen van € 2.800, waar die aanvankelijk op € 43.776 was geraamd.

    Wouter Vande Winkel (Samen-Groen) betreurde, dat dit toch op de gemeenteraad was gekomen. Het dossier was voor hem van bij het begin mismeesterd. “Ik wil wel compromissen sluiten, maar met politiek fatsoen. Die ruil van grond en overdracht van eigendommen was noodzakelijk om een verkaveling van 5 percelen te realiseren. Het gaat hier om veel geld. Ik vraag dus een correcte prijs voor die meerwaarde, want € 2.800 is veel te weinig.” Hij lardeerde zijn stelling met voorbeelden van gelijkaardige ruildossiers en veel hogere compensaties. “Ik besef, dat jullie hier niets onwettig doen, maar het is hier wel een bijzonder creatieve overdracht van grond.”

    Michel Casteur (oud-schepen en ere-burgemeester Open Vld):
    “Er zijn twee manier om te beoordelen. Ofwel met een vergrootglas speuren om iets af te keuren.
    Ofwel een dossier bestuderen op een correcte manier en binnen de wet om mensen te helpen.”

    Leugens

    “Leugens, de stoom komt mij uit de oren”, repliceerde schepen Alain Triest (Open Vld), als door een daas gestoken. Hij had reeds eerder een aanvaring gehad met Vande Winkel over dit dossier. Niet alleen over dit dossier trouwens.

    “Hier is geen enkel vierkante meter omgezet naar bouwgrond en toch blijf je dat beweren. Als je zeker bent, dat we hier niet correct handelen, leg dan klacht neer bij de gouverneur of de politie. Je hebt er alles aan gedaan om dit dossier te laten liggen. We hebben alle echelons geraadpleegd en hebben correct gehandeld. Al sinds 2017 doe je obstructie om dit niet goed te keuren, terwijl je toch ook hebt ingestemd om een weg aan te leggen. Stop met die leugens en stem dan tegen.”

    De daaropvolgende bijwijlen hoog oplopende discussie bracht enkel een verharding van de standpunten met zich. Tot zichtbaar genoegen van de Forza-oppositie, die de hele vertoning met enig gemonkel volgde. Je zou voor minder binnenpretjes hebben, want met zulke interne oppositie binnen de meerderheid heb je geen externe oppositie nodig. Dan is het een kwestie van toekijken hoe de verrottingsstrategie vanzelf haar werk doet.

    Bij de stemming gaven 13 leden van de ‘meerderheid’ groen licht, het groene duo stemde tegen en 14 raadsleden onthielden zich (Forza en schepen Joost Arents).

    Info: Ontwerpakte ruil Paardeveldstraat.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons