Klateringen mag de dagprijzen indexeren

    27 april 2022

    NINOVE – Een meerderheid ging dinsdagavond 26 april akkoord met een indexering van de prijzen in het woon-zorgcentrum Klateringen met 6,34 %.

    De discussie over het principe was vorige maand al breed uitgemeten gevoerd. Nu ging het om de goedkeuring van de tarieven. Meerderheid en Forza-oppositie herhaalden tijdens het debat dinsdagavond hun respectieve argumenten pro en contra.

    Verhoging

    “Mensen sparen hun hele leven om de laatste jaren te kunnen betalen”, aldus Ilse Malfroot (Forza Ninove). “Sommigen moeten dan zelfs hun huis verkopen of een beroep doen op het OCMW of hun kinderen om bij te springen. De afgelopen 12 jaar is de prijs al verhoogd met € 600 per maand.”

    “Er komt ongeveer € 3 per dag op de ligdagprijs”, herhaalde schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) haar argumentatie voor deze indexering. “Iemand zal de verhoging moeten betalen: ofwel de verbruiker ofwel de Ninoofse burger. Onze prijzen zijn al heel laag, inclusief vele extra’s, waarvoor je elders moet betalen. Onze zorg en omkadering zijn in Klateringen uitstekend en dus is elke euro terecht.”

    Haar partijgenoot Bart Mignon gaf nog mee dat Klateringen het tweede goedkoopste was van alle Oost-Vlaamse woon-zorgcentra. “Zelfs 20 % goedkoper dan de privé. Goedkoper kan niet. Een indexering is nodig, anders moet je dit doorrekenen aan de gemeenschap.”

    Betaalbaar

    Dat vond Guy D’haeseleer (Forza Ninove) een dooddoener.

    “Ik betaal ook voor diensten, de ik nooit gebruik zoals de trein en de bus. We kennen in België de hoogste sociale lasten en belastingen en de laagste pensioenen. Die zijn hier gemiddeld € 1.300, tegenover een rusthuisfactuur van gemiddeld € 1.800. Een indexering van 6 % voor de beide, vergroot nog die kloof.”

    De kern van de hele discussie was voor hem: “Wat is het de stad waard om een WZC uit te baten, dat betaalbaar blijft voor de bevolking? Hoeveel honderdduizenden euro’s worden niet verprutst aan studies of SOLVA of aan externen, die hier werken tegen € 1.300 per dag.”

    Wat de discussie nadien ook aan argumenten nog opleverde, bracht geen extra zoden aan de dijk.

    “Dit zijn zeer menselijke prijzen voor een goede en betaalbare zorg op alle vlakken”, concludeerde de schepen.

    De indexering is aanvaard met 18 stemmen voor (meerderheid en N-VA) en 15 tegen (Forza Ninove).

    Info: Indexering Klateringen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons