Liberale vakbond hekelt selectieproeven voor benoemd personeel De Kleine Dender

  19 januari 2023

  NINOVE – “Het lokaal bestuur laat het personeel van De Kleine Dender opnieuw een selectieproef doen”, aldus de vakbond VSOA in een persbericht. Schepen Marc Torrekens (Open Vld) nuanceert.

  Het zwembad De Kleine Dender gaat vanaf maart 2023 gedurende anderhalf jaar dicht voor een grondige renovatie. De stad zal daarvoor en voor de uitbating nadien in zee gaan met Sportoase als private partner.

  Personeel

  De liberale vakbond heeft vragen bij de toekomst voor het personeel.

  “Een bestuur, dat beslist om werken uit te voeren, diensten te sluiten, personeelsleden van werksituatie te wijzigen … voert onderhandelingen met zijn vakbonden. Het gevolg van dergelijke onderhandelingen zijn protocollen, die de rechtszekerheid én de toekomst van het personeel garanderen. Uiteraard moet ieder personeelslid op een gelijke manier worden behandeld en kan dit niet gebeuren op basis van willekeur.”

  VSOA: “Met personeel jongleren is willekeur creëren”

  Proeven

  De vakbond vindt het totaal ongepast, dat men iemand in dienst opnieuw selectieproeven laat doen om hem of haar op deze basis te kunnen weren, te herplaatsen of te ontslaan.

  “Die persoon heeft al een selectieprocedure met goed gevolg doorstaan bij zijn of haar aanwerving. Dit zijn praktijken, die niet door de beugel kunnen en op geen enkele manier zijn geprotocolleerd of goedgekeurd door de vakbonden. Wat de eigenlijke (politieke) bedoeling is weten we tot op de dag van vandaag niet.”

  De vakbond vraagt zich luidop af of men op deze manier geplande ontslagen wil rechtvaardigen, bepaalde personeelsleden een voorkeursbehandeling wil geven of anderen wil weren of dumpen?

  “Een dergelijke beleid zorgt voor onrust, frustraties en misnoegdheid. Personeel, dat reeds jaren voor een lokaal bestuur werkt, moet niet opnieuw worden onderworpen aan een selectieproef. Jongleren met personeel en hun reeds opgebouwde rechten is not done mijnheer de schepen.”

  Communicatie

  De schepen voor sport Marc Torrekens probeert in een eerste reactie alvast olie op de golven te gieten.

  “Er was een informele personeelsvergadering, waarop ik zelf niet aanwezig was wegens het wekelijks schepencollege. Ik hoorde nadien wel, dat er sprake was van een verkeerde communicatie. De Kleine Dender is een autonoom gemeentebedrijf, geen stedelijke dienst. Als het personeel van De Kleine Dender wil deelnemen aan een examen voor een functie bij de stad, kan dat. Om een andere functie uit te oefenen, moet je wel een examen afleggen. Een andere mogelijkheid is technische werkloosheid als die wordt goedgekeurd. Het personeel kan tenslotte ook nog solliciteren bij Sportoase zelf. We proberen hen zoveel mogelijk te begeleiden.”

  Info: lees ook ‘Stadsbestuur over aantijgingen liberale vakbond…’

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons