Lokfiets niet voor meteen

    23 januari 2024

    NINOVE – Voor een lokfiets als middel tegen fietsendiefstal is dit jaar geen budget voorzien. Wel blijkt het cameranetwerk in de binnenstad zeer efficiënt om fietsendieven op te sporen.

    In 2022 gebeurden in Ninove ‘maar’ 4 autodiefstallen, tegenover 74 fietsendiefstallen. Jordy De Dobbeleer (Samen) stelde daarom voor om een lokfiets in te zetten. “Sinds 11 januari van dit jaar heeft de politie een extra toegelaten wapen in de strijd tegen fietsendiefstallen: de lokfiets. Na het stelen van de lokfiets kunnen de daders via GPS-signalen worden gevolgd en opgepakt.”

    Daarom wou hij tijdens de gemeenteraadszitting van 22 januari weten hoeveel fietsendiefstallen vorig jaar hadden plaats gevonden en of dat soort delicten een prioriteit is voor de lokale politie. “Zal de politie van Ninove snel gebruik maken van een lokfiets om fietsendiefstallen aan te pakken? Zo ja, zijn voldoende budgetten voorzien om (een) lokfiets(en) en/of de nodige materialen (GPS-modules/software) aan te kopen?”

    Camera’s

    “In 2023 noteerden we 35 diefstallen en 2 pogingen daartoe” aldus burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). “Voorheen waren er veel meer. In ons arrondissement doen enkel Geraardsbergen/Lierde en Brakel het beter. Aan de Centrumlaan is het aantal sterk gedaald. De meeste fietsendiefstallen kwamen voor aan het NMBS-station (4), de Kaardeloodstraat (5) en de Astridlaan (4). Het fenomeen blijft een prioriteit in het zonaal veiligheidsplan en de aanpak kent succes door de blijvende aandacht en de verschillende samenwerkende partners.”

    Vooral de acties met de stadscamera’s blijken efficiënt. “Na een fietsdiefstal volgt een onderzoek en blijven deze daders niet ongestraft. Vroeger werd dit soort diefstallen eerder toevallig opgelost. Buiten het cameranetwerk is dat minder evident en zijn we soms aangewezen op privécamera’s. Toch gebeurt ruim 90 % van die diefstallen in de binnenstad, aan het station, de Plomblom en de Ninia. Met die camera’s kunnen we de daders volgen en een groot aantal feiten oplossen.”

    Lokfiets

    Daarnaast is er ook aandacht voor de promotie van fietsenlabels: vorig jaar zijn 180 nieuwe fietsen daarvan voorzien.

    “Een lokfiets is een mooie aanvulling op onze stadcamera’s. Dat zal een vraag zijn voor de nieuwe korpschef. Ik hoop voor de aankoop van een dergelijke fiets met software en de inzet van personeel te kunnen samenwerken met aangrenzende gemeenten. Momenteel is daarvoor echter geen budget voorzien.”

    De Dobbeleer vermeldde nog een nieuw nationaal fietsenregister ‘My bike’, waarop je jouw fiets kunt laten registreren.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons