Luc Swartebroeckx (Weerbaar Geraardsbergen): “Eerst participatie, dan beslissen”

    22 juli 2022

    GERAARDSBERGEN – “Politieke actie moet te allen tijde berusten op transparantie en feiten”, aldus de voorzitter van Weerbaar Geraardsbergen. Hij kon de nota van defensieminister Ludivine Dedonder (PS) inkijken over de ‘kazerne van de toekomst’ in de deelgemeente Schendelbeke.

    Uit dit document blijkt volgens hem, dat de keuze voor de inplanting van de kazerne in Geraardsbergen vooral is gebaseerd op de volgende argumenten:
    – de ligging nabij de taalgrens met het oog op de oprichting van een tweetalige eenheid;
    – de steun van de lokale overheid en van Solva;
    – de ontwikkeling van een KMO zone.

    “Verder vernemen we, dat de gronden vanaf 2025 zullen worden aangekocht tegen een gebudgetteerd bedrag van € 5 miljoen. De bouw zal gebeuren van 2027 tot 2029 voor een gebudgetteerd bedrag van € 220 miljoen.”

    Feiten

    “Het argument van burgemeester Guido De Padt (Open VLD) over werk voor 1.000 tot 1.500 mensen uit Geraardsbergen houdt dus geen steek. Door de tweetaligheid van de kazerne wordt de tewerkstelling voor Geraardsbergen gewoonweg gehalveerd.”

    De steun van het schepencollege en van Solva wordt in een adem vernoemd.

    “Naast burgemeester Guido De Padt, is de eerste schepen Fernand Van Trimpont (CD&V) als voorzitter van Solva doorslaggevend geweest bij de beslissing. Een merkwaardige vaststelling als men weet, dat de CD&V vandaag al de moeite van de wereld doet om zich in het stikstofdossier te profileren als de partij van de landbouwers. Dat uitgerekend de partij van de Boerenbond zich nu in de pers verheugt, dat 70 ha waardevolle landbouwgrond van de boeren worden ontnomen voor het beton van een legerkazerne: het moet een unicum zijn.”

    Participatie

    Swartebroeckx vindt, dat het stadsbestuur de bevolking onverkort een rad voor de ogen blijft draaien.

    “Bijvoorbeeld door te zwaaien met een zogenaamde burgerparticipatie bij de volgende stappen in het dossier. Nog maar eens: participatie dient geenszins om een reeds getroffen beslissing aan de bevolking te verkopen, wel om in samenspraak met de bevolking tot een beslissing te komen. Eerst via participatie een draagvlak creëren en dan samen beslissen, dat is de essentie van participatie.”

    Al is er volgens hem nog hoop in deze zaak.

    “De eerste handelingen in dit dossier, met name de aankoop van de gronden, zijn voorzien vanaf 2025, dus na de verkiezingen van 2024. Misschien kan de volgende federale regering dan de beslissing over de kazerne van Schendelbeke terugdraaien en ongedaan maken.”

    Info: Weerbaar Geraardsbergen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons