N-VA-klacht inzake tweetalige verkeersborden gegrond

    06 maart 2024

    NINOVE – De Vaste Commissie voor Taaltoezicht (VCT) verklaarde de klacht van de lokale N-VA-afdeling gegrond. De partij had die neergelegd tegen de tweetalige verkeersborden tijdens de werken voor Fiberklaar.

    Die tweetalige borden stonden in november vorig jaar op verschillende plaatsen. De N-VA had daarover bij het stadsbestuur geklaagd, maar toen deze niet onmiddellijk waren verwijderd, legde Steven Vanden Berghe (voorzitter N-VA Ninove) tegen deze inbreuk op de taalwetgeving klacht neer bij de VCT.

    Taalwetgeving

    Deze instantie vond zijn klacht ontvankelijk en gegrond. “Een verkeersbord is een bericht of mededeling aan het publiek in de zin van de Bestuurstaalwet. Plaatselijke diensten, die in het homogeen Nederlandse taalgebied gelegen zijn, stellen de berichten en de mededelingen die voor het publiek bestemd zijn uitsluitend op in het Nederlands. De aanstelling van private opdrachthouders (zoals Fiberklaar) ontslaat de diensten niet van de toepassing van de Bestuurstaalwet. Derhalve dienen de verkeersborden enkel in het Nederlands te zijn opgesteld.”

    Vlaams karakter

    De N-VA heeft gelijkaardige toestanden al meermaals aangeklaagd. De VCT en de Oost-Vlaamse gouverneur hebben deze klachten steeds gegrond verklaard.

    Steven Vanden Berghe: “De tweetalige verkeersborden zijn de zoveelste illustratie van het gebrek aan respect voor het Vlaamse karakter van onze stad door de Ninoofse Vivaldi-coalitie. In Ninove ontvangen we heel wat anderstalige nieuwkomers. Wij vragen een actief inburgeringsbeleid vanuit het stadsbestuur om het Vlaamse karakter van Ninove te behouden en zeker geen meertalige communicatie. Wij zullen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen pleiten voor heel gerichte maatregelen en een schepen voor Vlaamse Zaken in Ninove.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons