N-VA Ninove: “Nieuwe parkeerautomaten zijn in strijd met de taalwetgeving” – Nieuwe versie

    03 juli 2023

    NINOVE – De nieuwe parkeerautomaten zijn sinds zaterdag 1 juli operationeel. Volgens de lokale N-VA zijn deze niet in overeenstemming met de taalwetgeving en dus legt de partij klacht neer. Inmiddels reageerde schepen voor parkeerbeleid Alain Triest (Open Vld).

    Steven Vanden Berghe (voorzitter N-VA Ninove): “Een private firma, die in opdracht van de gemeente parkeerautomaten plaatst, moet rekening houden met de bestuurstaalwet zoals die geldt voor de gemeente. Een beroep op of een aanstelling van private medewerkers, opdrachthouders of deskundigen ontslaat de overheid niet van de toepassing van de bestuurstaalwetgeving.” 

    Vlaams

    Ninove ontvangt heel wat anderstalige nieuwkomers. De N-VA vraagt een actief inburgeringsbeleid vanuit het stadsbestuur om het Vlaams karakter van Ninove te behouden. Dus zeker geen meertalige communicatie.

    Nogmaals Steven Vanden Berghe: “Aangezien dit een flagrante inbreuk is op de wet op het gebruik van talen in bestuurszaken, zal de N-VA Ninove klacht indienen bij zowel het Agentschap Binnenlands Bestuur als bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.”

    Ondertussen vraagt de partij aan het stadsbestuur om onmiddellijk contact op te nemen met Optimal Parking Control (OPC) om dit snel aan te passen.

    Onderzoek

    “Als ik het goed begrijp, gaat het over de meertaligheid in het keuzemenu”, reageert schepen voor parkeerbeleid Alain Triest. “Mocht het Nederlands in het keuzemenu ontbreken, dan kan ik het begrijpen. Maar nu? Ik zie het als een dienst aan de bezoekers. In andere steden en gemeenten is dit trouwens hetzelfde keuzescherm, alleen in Ninove maakt men daar blijkbaar problemen rond.”

    Over de wettelijkheid en een eventuele inbreuk op de taalwetgeving kan de schepen zich niet uitspreken. “Ik zit morgen samen voor overleg met OPC. Als er een inbreuk is, dan moet er natuurlijk een aanpassing gebeuren.”

    Aanpassing

    Inmiddels zat de schepen maandag 3 juli samen met OPC en is uit dat overleg enig resultaat gekomen.

    “De stad kan kiezen uit een Nederlandstalig of een meertalig keuzescherm. Het ticket moet echter altijd in het Nederlands zijn afgedrukt. Ik heb gevraagd om de software ook in die zin aan te passen. Een meertalige keuze mag, in een stad met een toeristische waarde. Ik denk, dat Ninove daaraan voldoet, alleen nog maar omwille van de geklasseerde en vrij unieke barokke Abdijkerk, die elk jaar buitenlandse toeristen aantrekt. Dat meerkeuzemenu behouden we dus voorlopig. Als zou blijken, dat dit ook in strijd is met de taalwetgeving, dan zullen we het laten aanpassen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons