N-VA Ninove vraagt meer aandacht voor Vlaams karakter

    10 juli 2023

    NINOVE – De lokale afdeling van de N-VA roept aan de vooravond van de Vlaamse feestdag het stadsbestuur op om meer actie te ondernemen om het Vlaamse karakter van de stad te beschermen.

    “Het Nederlands taalgebruik is voor dit stadsbestuur geen prioriteit en de verfransing van onze stad is duidelijk geen bezorgdheid”, aldus de N-VA Ninove in een persmededeling. “Dat blijkt uit de recente commotie rond de nieuwe parkeermeters, die in strijd zijn met de taalwetgeving. Maar ook in het verleden zijn voorstellen van de N-VA Ninove weggestemd, bijvoorbeeld rond het Nederlands taalgebruik op de Ninoofse markt.”

    Voorrang

    Johan Soetaert (bestuurslid): “Er bereiken ons zelfs meerdere berichten van Ninovieters of het wel normaal is, dat je aan een of andere balie in het stadhuis of het Sociaal Huis vlot in het Frans wordt verder geholpen.”

    Voor de N-VA Ninove is het enorm belangrijk, dat het Nederlands absolute voorrang krijgt in het straatbeeld, het onderwijs en bij de overheid. “Het gaat ook over inburgering. Het helpt anderstaligen om het Nederlands te oefenen. Dat is een uitstekende zaak voor de integratie van anderstaligen in onze Ninoofse gemeenschap en voor hun eigen persoonlijke ontwikkeling.”

    De verfransing begint altijd met kleine dingen, aldus Johan Soetaert. “Zolang we iedereen maar blijven helpen in het Frans, ook in de winkels en aan de loketten, bestaat niet de noodzaak om het Nederlands onder de knie te krijgen. Het stadsbestuur kan hierop inspelen door bijvoorbeeld een taalcampagne te lanceren ‘Oefen hier je Nederlands’, die een enorm succes is in andere steden en gemeenten.”

    Taalsterk Ninove

    In Ninove ontbreekt het volgens de N-VA al langer aan een visie rond taalgebruik, net zoals aan een langetermijnvisie in het algemeen.

    “In de visietekst rond taalbeleid gebruikt het stadsbestuur dure woorden en gaat het voor engagementen, die een doordachte en moderne aanpak vragen. Maar daar is verder niets van te merken in de praktijk, in tegenstelling tot Dilbeek en Aalst waar een actief taalbeleid wordt gevoerd vanuit het stadhuis.”

    N-VA Ninove gaat voor een taalsterk Ninove.

    • De invoering van bestuurlijke initiatieven, beleidsacties, voorwaarden en reglementering rond het Nederlands als enige de officiële taal.
    • Een uitsluitend Nederlandstalig integratie- en onthaalbeleid.
    • Meten = weten: demografische gegevens verzamelen rond Nederlandstalige zelfredzaamheid bij nieuwkomers.
    • De invoering van engagementsverklaringen van ouders rond taal- en inburgeringscursussen.
    • Taalgebonden visualisering in het straatbeeld en op de scholen.
    • Taalgebonden sensibiliseringsacties en afspraken voor het stadspersoneel rond mondelinge en schriftelijke communicatie bij anderstalige inwoners.
    • Taalactieplannen, -reglementen en -campagnes opstellen voor onze lokale economie, markten en nieuwe handelszaken.
    • Subsidiereglementen, rechten en plichten rond taalgebruik voor verenigingen, sportclubs, concessies en het inbouwen van controles.

    Bestuurslid Sam De Duffeleer besluit: ‘‘Wij, als N-VA Ninove, zullen ons altijd opwerpen als de behoeders van het Vlaams karakter van Ninove en zullen hier dan ook een speerpunt van maken richting 2024.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons