Ninoofse politie kan arrestanten afvoeren naar Aalsterse cellen

    07 december 2020

    NINOVE – Indien nodig, kan de Ninoofse politie arrestanten onderbrengen in het cellencomplex van de politiezone Aalst. Een en ander leidde op de gemeenteraad van 23 november tot een discussie.

    Als de Ninoofse politie mensen gerechtelijk of bestuurlijk moet opsluiten, kan ze de arrestanten naar het cellencomplex van de politiezone Aalst voeren. Ninove kan het toezicht op de opgesloten persoon tijdens de uren, dat het onthaal is gesloten, niet steeds garanderen.

    Dat protocolakkoord biedt dan een oplossing. Per op te sluiten persoon betaalt Ninove aan Aalst:
    – € 120 voor een collectieve cel,
    – € 250 voor een individuele cel (24 uur of minder),
    – € 350 voor een individuele cel (langer dan 24 uur).

    Onwaardig

    Dat vond Guy D’haeseleer (Forza Ninove) geen goed systeem. “We hebben een splinternieuw politiekantoor, dat heel veel heeft gekost. De 6 politiecellen worden dus ’s nachts en in het weekend niet gebruikt om te besparen op mensen en overuren. De ploegen zijn dan niet geneigd mensen op te pakken want er is geen permanentie. En dan moeten ze deze wegvoeren naar Aalst of Dendermonde of Oudenaarde. De dag nadien moeten ze hen dan nog ondervragen. Dat is Ninove onwaardig, zeker gelet op de problematiek.

    Ninove heeft volgens hem een 24 uur-permanentie nodig. “En we moeten meer investeren in interventieploegen. De verhouding met de andere ploegen zit scheef; steunoproepen gebeuren bijna niet.”

    Investeren

    “Je plaatst dit volledig buiten de context”, repliceerde burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). “Dit is de uitzondering, niet de regel. De politie rijdt met de arrestant ook niet constant rond, maar neemt vooraf contact op. De transfers naar Aalst zijn overigens sterk gedaald.”

    Ze weerlegde ook de bewering, dat de stad zou besparen op mensen op het terrein. “Op het einde van de legislatuur zullen daar 18 medewerkers bij zijn. Wij zetten niet te weinig middelen in, maar maken net een inhaalbeweging. Het is ook niet juist, dat we niet investeren in veiligheid.”

    Zij gaf ook een toelichting over het onthaal op afspraak in het politiecommissariaat. “In nood bel je 101. In andere gevallen maak je een afspraak en in 92 % heb je die binnen 1 dag. Op die manier wordt jouw dossier uitvoerig behandeld.”

    Opvolging

    “Ik heb het probleem van de permanentie al lang aangekaart”, weerlegde D’haeseleer. “Ik ken tientallen voorbeelden, waarbij gedupeerden niet terecht konden bij de politie. Je maakt inderdaad een inhaalbeweging, maar we komen van ver. Bij de interventie komt men nog altijd handen tekort. Ninovieters blijven verstoken van een correcte opvolging.”

    “We kunnen daar nog uren over discuteren”, besloot de burgemeester. “Maar als het nodig is, is er wel extra inzet van andere disciplines. Er zijn trouwens ook bijvoorbeeld verkeersacties nodig. Snelheid is een van de grote ergernissen. En nogmaals: overdag is het politiekantoor open. En bij een zwaar misdrijf of als men benadeeld is: bel 101 of 112.”

    De Forza-fractie onthield zich bij de stemming. Een meerderheid van 18 tegen 15 ging akkoord met het protocol.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons