Ninove bereidt opvang oorlogsvluchtelingen voor

    22 maart 2022

    NINOVE – Afhankelijk van het verloop van de oorlog, zal Ninove tot 800 vluchtelingen uit Oekraïne moeten opvangen.

    Bij aanvang van de gemeenteraad op 21 maart vroeg de voorzitter Dirk Vanderpoorten (Open VLD) een minuut stilte in acht te nemen “om wat zich 1.600 km hiervandaan in Oekraïne afspeelt”.

    Over die situatie en de opvang stonden ook twee interpellaties geagendeerd.

    Vloedgolf

    Guy D’haeseleer (Forza Ninove) is als parlementair al een goeie 40 keer naar Oekraïne gereisd en kent de situatie ter plaatse goed.

    “Er komt een vloedgolf aan vluchtelingen: tot 10 miljoen of een kwart van de bevolking. Meer dan 200.000 ervan komen naar ons land. Er is een gebrek aan opvangplaatsen en nood aan collectieve opvang op langere termijn met een buddy-systeem, taalcursussen en psychosociale ondersteuning. Daarbij moeten we de noden van onze eigen mensen niet vergeten. Dus is een aanpak over de partijgrenzen heen nodig.”

    Stijn Vander Elst (Open VLD) en Anja Beeckman (Samen) stelden voor om “de individuele opvang van vluchtelingen bij inwoners van onze stad te promoten, de mogelijkheid van collectieve opvang te onderzoeken, bijkomende inzamelacties voor humanitaire hulpmiddelen te organiseren en een eigen financiële bijdrage vanuit de stad vrij te maken ter financiële ondersteuning.”

    Opvang

    Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) berekende, dat volgens de huidige verdeelsleutel Ninove tot 800 vluchtelingen zou moeten opvangen.

    “Op 7 maart zijn we gestart om de mogelijkheden na te gaan. Particulieren kunnen zich via een standaard webformulier en een centraal mailadres melden voor opvang. Tot nu toe zijn er dat 74 voor de opvang van 211 mensen in gezinsverband.”

    De patrimoniumdienst gaat na welke (stads)gebouwen in aanmerking komen voor collectieve opvang.

    “In het station van Okegem kunnen we 17 mensen in gezinsverband onderbrengen. Misschien kan opvang ook in het leegstaande klooster van de zusters HH Harten en in de leegstaande kamers van de OLV-campus in de Biezenstraat. We moeten nog heel wat mogelijke locaties in kaart brengen. Maar een screening van de kandidaten voor individuele opvang is evengoed heel belangrijk, zodat dit veilig en kwalitatief kan gebeuren.”

    Discussie

    Daarmee was ook schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) het eens.

    In de daaropvolgende discussie speelden echter ook de allergieën tussen de verschillende partijstandpunten een rol, zoals bleek uit haar betoog en de tussenkomsten van Wassim Hassine (Samen), Wouter Vande Winkel (Samen), Caroline Vanbrabant (Forza Ninove) en Guy D’haeseleer. Renaat Raes (Forza Ninove) voegde ook nog het leegkomend vaccinatiecentrum toe aan de mogelijke opvanglocaties.

    Uiteindelijk bleken alle gemeenteraadsleden zich te kunnen vinden in de motie van Vander Elst en Beeckman, met de toevoeging van een grondige screening van de kandidaten voor individuele opvang, zoals D’haeseleer had voorgesteld.

    Info: herbekijk hier het volledige debat.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons