“Nu weet ik welke horecazaken nazisympathieën hebben”

    25 mei 2020

    NINOVE – Joachim De Maeseneer schiet vanuit de heup op de horecazaken, die in een folder van Forza Ninove figureren. Horecazaken verdenken van nazisympathieën en hen wegzetten als nazaten van collaborateurs, is niet min.

    Op zijn FB-pagina lazen we zondagavond 24 mei: “De folder van Vlaams Belang gezinde horecazaken is toegekomen. Nu weet ik welke horecazaken nazisympathieën hebben en ik dus spijtig genoeg moet vermijden.”

    Collaborateurs

    Uiteraard zorgt dit voor heel wat reacties, negatieve en positieve. Maar Joachim neemt op zijn pagina geen gas terug, integendeel: “Na de oorlog konden collaborateurs niet gemakkelijk werk vinden en daardoor werden vele zelfstandig. En deel is van vader op zoon overgegaan, de zaak en de sympathieën.”

    Ook nadien laat zijn reactie niets aan duidelijkheid over: “Ik blijf er bij, dat ik zelf mag kiezen naar welke lokale winkels ik ga. Niet enkel naar de door Vlaams Belang goedgekeurde zaken. Ik blijf erbij dat Vlaams Belang geen normale partij is en betreur hoe velen in Ninove hier mee omgaan. Ik ben teleurgesteld in de zelfstandigen in de Vlaams Belang folder. En ik wil de zelfstandigen steunen, die zo dapper waren politiek neutraal te blijven, want die dreigen de dupe te worden van deze politieke recuperatie-actie. Ondanks de bedreigingen die ik nu krijg. Maar intimidatie en geweld zijn ook kenmerken van extreem rechts.”

    Folder

    Forza-kopman Guy D’haeseleer: “We zijn voor die folder vertrokken vanuit de vraag hoe we de lokale horeca konden helpen. Op basis van de lijst op de website van de stad hebben wij de meeneemzaken gecontacteerd. Enkelen hebben nee gezegd, maar iedereen in de folder staat daar met volle toestemming. We hebben de folder zo neutraal als mogelijk gehouden, zonder logo. Die hele actie heeft ons € 5.000 gekost, maar we hebben er dat voor over. Elk initiatief om de horeca te steunen is belangrijk, alle beetjes helpen.”

    “Als dat de manier is van die communisten om de horeca te steunen, tja. Handelszaken met nazi’s vergelijken is toch compleet van de pot gerukt? En als ik sommige reacties op Facebook bekijk, is hij niet de enige. Het enige wat mankeert is dat ze Jodensterren op de ramen schilderen. De maskers vallen af. En dan zijn die gasten verwonderd dat ze geen stemmen behalen.”

    Groen

    Joachim De Maeseneer was lid van Groen en kwam in 2018 met de lijst Samen op bij de gemeenteraadsverkiezingen. Hij behaalde 755 stemmen en is 4de opvolger.

    Inmiddels heeft Groen afstand genomen van zijn uitspraken. Jordy De Dobbeleer: “Het standpunt van Joachim De Maeseneer over de Forza-folder, waarbij klanten bij afgifte van een bon in Ninoofse handelszaken flessen schuimwijn kunnen winnen, en die handelaars in één beweging van nazi-sympathisanten verdenken, onderschrijft Groen Ninove absoluut niet. Joachim is al enige tijd geen lid meer van onze partij en is niet meer bij de werking betrokken sedert de lokale verkiezingen van oktober 2018. Onze wegen zijn dus al even gescheiden. Zijn meningen, zijn manier van werken en zijn vorm van communiceren zijn niet de onze. Wij wensen verder geen commentaar te bezorgen. We voelen ons, gezien de gescheiden wegen, niet geroepen om hem te verdedigen.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons