OCMW- en gemeenteraad komen digitaal samen

    21 april 2020

    NINOVE – De OCMW- en gemeenteraad komen respectievelijk op woensdag 22 en donderdag 23 april online samen. Afspraken daarover en trainingssessies moeten zorgen voor een vlot verloop. Raadsvoorzitter Dirk Vanderpoorten (Open VLD) gaf ons alvast een stoomcursus over de zogenaamde A1,-A2- en B-punten.

    Voor deze digitale raden maken de raadsleden gebruik van de applicatie Cisco Webex, die op hun tablet is geïnstalleerd.
    Voorzitter Vanderpoorten: “We hebben daarover samengezeten met alle fractieleiders. Er hadden al twee opleidingen plaats: woensdag 15 met alle aangelogde raadsleden en donderdag 16 april met een aantal raadsleden, voor wie het moeilijker ging. Deze krijgen nog een individuele opleiding in het systeem.”

    A-en B-punten

    Er is afgesproken om met A- en B-punten te werken. “Na de voorbereidende commissies van maandag en dinsdag, 20 en 21 april, delen de fractieleiders mij de A-punten mee Over de A1-punten is unanimiteit. Zij geven me deze punten voor de OCMW en gemeenteraad, zodat we daarover in een keer kunnen stemmen. Over de A2-punten stemt de meerderheid voor en onthoudt de oppositie zich. Ook dat gebeurt in een keer.”

    Over de andere punten – de B-punten – is nadien een discussie mogelijk. “Maar we zullen strikter in twee ronden werken. Na de virtuele toelichting door de interpellant of de schepen, doe ik een oproep naar wie in een eerste ronde wil tussenkomen. Na die tussenkomsten volgt een tweede ronde en vraag ik opnieuw wie wil tussenkomen. Na deze tweede reeks zijn geen tussenkomsten meer mogelijk. Op het einde kan nog een beschouwende overweging volgen door de interpellant of de indiener.”

    Op die manier is enige vorm van discussie mogelijk, “maar uiteraard niet zo organisch of flexibel als in een gewone gemeenteraad. Alle fractieleiders waren met die werkwijze akkoord. Het systeem laat ook toe om te stemmen, zowel openbaar als geheim.”

    Mankementen

    “Maandag is er een raadpleging van raadsleden, die thuis een moeilijke internetverbinding hebben. Zij kunnen dan binnen het stadhuis, maar niet in de raadszaal, de zitting volgen. Er zullen ook twee personeelsleden aanwezig zijn om hen indien nodig bij te staan.”

    Binnen die perken hoopt de voorzitter op een enigszins normale functionering van de gemeenteraad. “We hebben alle maatregelen genomen om dit zo goed mogelijk voor te bereiden. Wat niet belet dat er altijd een onbekende factor kan zijn. We doen het al in de vier commissies maandag en dinsdag en op woensdag in de OCMW-raad. Daar kunnen we nog mankementen vaststellen en corrigeren.”

    Hoelang zullen de raadsleden op die manier vergaderen? “Zolang als nodig volgens de nationale crisisraad. Nadien zal dat minder het geval zijn. Overigens is die manier van vergaderen een uitzondering op het decreet. Daarom moeten wij aan het begin van de gemeenteraad de toestemming vragen om dat zo te mogen doen. Een rondzendbrief van Binnenlands Bestuur laat ons dit uitzonderlijk toe, omdat het niet decretaal is voorzien. Maar nood breekt wet.”

    Info: De gemeenteraad kun je volgen via het YouTube-kanaal van de stad. Ninofmedia brengt zoals gewoonlijk de live verslaggeving via de eigen livestream.
    In bijlage geven wij de agenda’s van de OCMW- en de gemeenteraadszitting.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons