OCMW- en gemeenteraad terug virtueel en niet meer op donderdag

    19 October 2020

    NINOVE – De raadszittingen hebben vandaag maandag 19 en dinsdag 20 oktober terug volledig virtueel plaats. Je kunt alles volgen via de livestream van Ninofmedia. Na 43 jaar gebeuren de zittingen voortaan op maandag- en dinsdagavond in plaats van op donderdagavond.

    Het duurde nog tot zaterdagnamiddag 17 oktober vooraleer de voorzitter van de gemeenteraad Dirk Vanderpoorten (Open VLD) ons definitief uitsluitsel kon geven over de komende OCMW- en gemeenteraden.

    Consensus

    “Ik had alle fracties drie mogelijkheden voorgelegd. Ze konden kiezen om in hun geheel aanwezig te zijn. Het was ook mogelijk om enkele individuele leden af te vaardigen. Tenslotte konden ze ook opteren voor volledig virtuele zittingen. Uiteindelijk hebben alle fracties voor die laatste mogelijkheid gekozen.”

    De voorzitter is tevreden met deze consensus. “Ik streef er altijd naar om een zo groot mogelijke overeenstemming te bekomen en alle fracties op een voet van gelijkheid te behandelen. Het is ook een goede beslissing, gelet op de zeer ongunstige corona-cijfers in Ninove en de regio.”

    De zittingen gebeuren dus volledig virtueel in het Webex-systeem. Zoals voorheen werken de raadsleden de agenda’s af met A-punten (waarover unanimiteit bestaat) en B-punten (waarover discussie nodig is).

    Traditie

    De zittingen van 19 en 20 oktober hebben ook enig plaatselijk historisch belang.

    Sinds de fusies van gemeenten in 1977 zijn de gemeenteraden in Ninove steevast georganiseerd op een donderdag.

    In die traditie komt na 43 jaar verandering. Vanaf oktober 2020 hebben die plaats op een maandag en/of een dinsdag.

    Die wijziging kwam er op verzoek van Tania De Jonge (Open VLD). Sinds zij op 17 maart 2020 toenmalig minister en huidig premier Alexander De Croo (Open VLD) opvolgde in het federaal parlement, cumuleert zij haar ambt van burgemeester met dat van volksvertegenwoordiger. Voor haar parlementaire werkzaamheden moet ze heel regelmatig in Brussel zijn op een donderdag.

    Dat laatste geldt ook voor de Vlaamse parlementsleden Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) en Ilse Malfroot (Vlaams Belang).

    Alle gemeenteraadsfracties keurden donderdag 28 mei 2020 die wijziging van vergaderdagen goed.

    De vergaderingen van de OCMW- en de gemeenteraad kun je op 19 en 20 oktober vanaf 19.30 uur volgen via de livestream van Ninofmedia.

    Info: 20201019 Gemeenteraad agenda aanvulling20201019 Gemeenteraad agenda20201020 OCMW agenda aanvulling – 20201020 OCMW agenda.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons