OCMW zal dagprijzen voor WZC Klateringen toch indexeren

  26 maart 2022

  NINOVE – Ilse Malfroot (Forza Ninove) stelde voor om in 2022 de prijzen voor het woon-zorgcentrum niet te indexeren. Schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) vond dit niet realistisch.

  “De woon-zorgcentra mogen het komende jaar de dagprijzen tweemaal indexeren”, aldus Malfroot in haar verantwoording. “Dat is goed voor hen, maar een verontrustende boodschap voor de bewoners en hun families. Op deze manier wordt de factuur snel onbetaalbaar.”

  Kosten

  Het indexeren van de factuur van gemiddeld € 1.500 in de woon-zorgcentra heeft volgens haar een grotere impact, dan de indexering van de werknemerspensioenen van € 1.250.

  “De kostprijs van de rusthuisfactuur stijgt dus onevenredig ten opzichte van het inkomen van de bewoner. Daarnaast hebben we ook nog de stijging van de bijkomende supplementen zoals het televisieabonnement, de telefoonkosten, de pedicure, de kapper, het doktersbezoek en de medicatie.”

  Goedkoper

  Een bevriezing van de prijzen zag schepen Cosyns niet zitten.

  “Ons budget is niet oneindig. Voor Klateringen zelf stijgen eveneens de kosten en die indexering is nodig om goed te kunnen werken. Anders missen we ongeveer € 180.000, die we elders moeten zoeken, bijvoorbeeld door 3,5 werknemersequivalenten niet uit te betalen.”

  De dagprijs ligt in Klateringen met € 53,20 al € 7 tot € 10 lager dan elders.

  “En daarin zijn ook de huur van de teevee, de koelkast, het oproepsysteem en de was begrepen. Dat is in de privé niet het geval. We zijn nu al € 400 tot € 500 per maand goedkoper en door niet te indexeren zou dit € 600 bedragen.”

  Met het extra zorgbudget en desnoods de inbreng van het OCMW blijft volgens haar de factuur voor de ontoereikende pensioenen wel betaalbaar.

  Sociaal gelaat

  Een vergelijking met de privé vond Guy D’haeseleer (Forza Ninove) onterecht.

  “Het OCWM-rusthuis is er om aan een democratische prijs kwaliteit te bieden voor een deel van de bevolking. Die kost moet het waard zijn en is de kans om als stad een sociaal gelaat te tonen. We vinden trouwens nog altijd, dat hier behoefte is aan een tweede OCMW-rustoord. Durf daarin te investeren in plaats van in megalomane projecten, studiebureaus en boompjes in steegjes. Investeer in mensen en betaalbare rustoordbedden.”

  Ilse Malfroot had berekend, dat die € 180.000 goed was voor amper 0,25 % van het stadsbudget.

  “Niet indexeren zou een schone en noodzakelijke geste zijn. Veel kinderen leggen nu al toe bij het maandbedrag van hun ouders in Klateringen. Ook zij hebben meer kosten. En uiteindelijk betaalt het OCMW, dus de Ninovieter, toch de rekening.”

  Veerle Cosyns vond die redenering toch wel “ontzettend kort door de bocht. De kwaliteit van de zorg in Klateringen is subliem, zelfs met de zeer lage prijzen. Daar komen voor de bewoners trouwens weinig extra kosten bij. We investeren veel in mensen, ook in de ruime omkadering. We doen daarin grote investeringen, die weinig andere steden nog doen.”

  Een meerderheid verwierp de vraag van Malfroot met 18 tegen 15 stemmen.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons