Ontgoocheling alom over de povere kerstverlichting

  14 december 2021

  NINOVE – Tijdens een lang debat fileerde de gemeenteraad maandagavond 13 december de inspanningen van de stad om enige kerstsfeer in het stadscentrum te brengen. Zowel het reuzenrad als de kerstverlichting moesten het ontgelden.

  De aanleiding voor de discussie was de vraag van de schepen voor lokale economie Alain Triest (Open VLD) om aan de vzw Ninoverend € 10.000 extra te geven voor de organisatie van het reuzenrad aan de Centrumlaan.

  De brief waarin en de manier waarop Pascal Carael (voorzitter van Ninoverend) die extra toelage aan het schepencollege had gevraagd, deed Guy D’haeseleer (Forza Ninove) de wenkbrauwen fronsen. “Hij gaf het schepencollege anderhalve dag de tijd om te beslissen.”

  IJspiste

  Nog meer ergernis omdat de voorzitter in één beweging de meerwaarde van een ijspiste voor de horeca in vraag stelde, zelfs ontkende.

  “We zullen zien of het ‘reuzenrad’ wel volk zal lokken”, sneerde de Forza-voorman. “Overigens krijgt de vzw Ninoverend van de stad jaarlijks € 75.000 subsidie en nu vraagt de voorzitter nog eens € 10.000 extra, zonder enige offerte voor dat rad. Ik had graag meer openheid over de besteding van gemeenschapsmiddelen.”

  Voor de schepen heeft de ijspiste om de twee jaar wel degelijk een meerwaarde; zijn collega voor evenementen Mark Torrekens (Open VLD) volgde hem hierin. Triest benadrukte wel de transparantie van de vzw Ninoverend en de extra inspanningen, die de handelaarsvereniging onderneemt in bange corona-tijden.

  De ontevredenheid in de voornoemde brief van Carael over de werking van de dienst lokale economie en de centrummanager, konden duidelijk niet op de appreciatie van de schepen rekenen. Had de voorzitter in eigen naam en voor zijn beurt gesproken? Dat was alleszins niet op de vergadering van de vzw ten berde gekomen.

  Verlichting

  Nog over geld: de kostprijs van de kerstverlichting. Volgens Ilse Malfroot (Forza Ninove) zag die er helemaal niet feestelijk uit, ondanks de aankondiging met tromgeroffel. En dus had ze een aantal vragen, waarop schepen van lokale economie Alain Triest (Open VLD) antwoorden verwachtte.

  De stad gaf in 2018, 2019 en 2020 telkens € 40.000 uit aan de kerstverlichting.

  “Nu is dat € 46.252,64”, aldus de schepen. “We kozen dezelfde straten als elk jaar en nee, niet alle handelaars zijn daarover bevraagd. De huidige verlichting zag er mooi uit op de renders (nvdr: de virtuele weergaves), maar is in werkelijkheid een dikke tegenvaller en geen goede feestverlichting. We zullen het bedrijf hiervoor aansprakelijk stellen.

  Die ontevredenheid klonk ook door bij meerderheid en oppositie. Schepen Triest bleek andermaal niet te beroerd om fouten toe te geven en verontschuldigde zich hiervoor. Maar aan het einde van het debat maakte hij zijn goede voornemens voor 2022 bekend: hij zou het beter aanpakken, met onder andere ook aandacht voor de deelgemeenten.

  De meerderheid ging wel akkoord om de vzw Ninoverend € 10.000 extra toelage te geven voor de financiering van het reuzenrad, dat ongeveer € 30.000 zou kosten. De Forza-oppositie onthield zich.

  Info: we brengen hier het verslag van het volledige debat.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons