Ook na hoorzitting blijft voorzitter vzw Ninoverend in het oog van de storm

    24 March 2022

    NINOVE  – De gemeenteraadsleden kwamen dinsdag 22 maart samen in een verenigde commissie voor een hoorzitting over de vzw Ninoverend. Deze was openbaar, maar niet te volgen via de livestream.

    Niemand verschijnt graag voor een hoorzitting. Zeker niet als je gewoon bent zelf de regie te voeren, zonder al te veel verantwoording aan derden te moeten afleggen.

    Hoorzitting

    Dat was dinsdagavond 22 maart niet anders voor Pascal Carael en twee secondanten. Zij moesten zich voor de gemeenteraad verantwoorden voor het financiële reilen en zeilen van de vzw Ninoverend.

    De aanleiding daartoe waren de interpellaties geweest van Guy D’haeseleer (Forza Ninove) de afgelopen maanden. Volgens hem zit het met de financiële afwikkelingen van de vzw grondig fout. Hij viseerde vooral de voorzitter Pascal Carael.

    Vooraf had gemeenteraadsvoorzitter Dirk Vanderpoorten (Open VLD) duidelijk de spelregels herhaald: een hoorzitting met vraag en antwoord, maar geen debat. Hij hield de teugels stevig in handen.

    Evaluatie

    Nadien is het aan het stadsbestuur en de raadsleden om een beslissing te nemen.

    “Eerst zullen we de hoorzitting volgende maandag 28 maart op het volgende schepencollege evalueren”, liet schepen Alain Triest ons weten. “Ook de vzw Ninoverend zal zelf een interne evaluatie doen. Daarna zullen we overleg hebben binnen de meerderheidsfractie omdat de andere partijen daarin toch ook heel wat vragen en opmerkingen hebben. Dan zal dit dossier terugkomen op de gemeenteraad. Maar het zou goed zijn om vooraf samen te komen over alle fracties heen om na te gaan wat zij ervan denken en om tot een definitieve oplossing te kunnen komen.”

    Verschillende pistes zijn mogelijk. Volgens onze informatie zouden de meningen daarover gaan van het eenvoudigweg opdoeken van de vzw tot het ontslag van de voorzitter en een strikte begeleiding voor Ninoverend onder een nieuw bestuur en met nieuwe statuten.

    Karnavalraad

    Wat het ook wordt, Pascal Carael blijft aangeschoten wild.

    Tijdens de voorafgaande gemeenteraad van 21 maart opende Guy D’haeseleer (Forza Ninove) immers een tweede front tegen hem. Hij vroeg een onderzoek naar de vzw Karnavalraad, waarvan Carael eveneens voorzitter is. Daarbij kreeg hij de steun van Lieven Meert (Samen), die dit een terechte vraag naar financiële transparantie vond.

    Gelet op de voorgaande discussies en de daaropvolgende hoorzitting, stemde ook burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) ermee in, net als de voltallige gemeenteraad.

    Dossier

    Dat de volledige boekhouding van de vzw Ninoverend op dat moment nog altijd niet op de maatschappelijke zetel van de vereniging was afgeleverd (stadhuis, Centrumlaan 100), zoals formeel was toegezegd op 21 februari, zal hierin zeker een rol hebben gespeeld. Sommigen vragen zich zelfs af of er überhaupt een complete boekhouding is.

    De dienst lokale economie heeft inmiddels een dossier samengesteld over de vzw Ninoverend, met ondermeer een reeks aanbevelingen. We vroegen dat op als onderdeel van de openbaarheid van bestuur.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons