Opening Ninoofs detentiehuis ten vroegste begin 2024

    21 april 2023

    NINOVE – Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) bevestigt, dat het detentiecentrum wellicht begin 2024 de deuren zal kunnen openen, een jaar vroeger dan voorzien. Eerder al had de N-VA Ninove dat nieuws uitgebracht.

    Dat ook in Ninove een detentiecentrum komt, was al langer bekend. Het krijgt een plaats in de voormalige rijkswachtkazerne aan de Aalstersesteenweg.

    Voorwaarden

    Een detentiehuis is geen klassieke gevangenis, maar een kleinschalige inrichting voor 20 tot 60 personen, die zijn veroordeeld tot korte vrijheidsstraffen. Enkel diegenen, die bereid zijn hun leven te beteren en aan hun toekomst te werken, komen in aanmerking. Zedendelinquenten of veroordeelden voor terrorismefeiten zijn uitgesloten.

    De bewoners van het detentiehuis hebben dezelfde verplichtingen als de gedetineerden in een klassieke gevangenis en kunnen niet zomaar binnen en buiten wandelen.

    De detentiehuizen bevinden zich vaak in een stedelijke omgeving om de band met de samenleving zo goed mogelijk te behouden. In de aangepaste setting van een detentiehuis krijgen de bewoners zo de beste kansen om van hun herintegratie een succes te maken.

    Opening

    Burgemeester Tania De Jonge heeft overlegd  met het kabinet van de minister voor justitie Vincent Van Quickenborne (OpenVld) en de dossierbeheerder voor de federale overheidsdienst (FOD) Justitie. Zij kreeg de bevestiging, dat het centrum wellicht begin 2024 de deuren zal kunnen openen, een jaar vroeger dan voorzien. De reden hiervoor is van bouwtechnische aard: er zal worden gewerkt met prefab units en niet met een renovatie van de gebouwen.

    “Ik sta volledig achter de beslissing om ook in onze stad de verantwoordelijkheid op te nemen als het gaat om justitie”, aldus de burgemeester. ”We willen met zijn allen, dat ook wie wordt veroordeeld tot een korte straf, deze effectief uitzit. Detentiehuizen vormen een kleine maar belangrijke schakel in een performant strafuitvoeringsbeleid. Wie pleit tegen straffeloosheid moet dat ook in de praktijk brengen en dat doen we.”

    Informatie

    De stad organiseerde al informatie- en inspraakmomenten. Volgens de burgemeester wordt goed samengewerkt met de verschillende betrokken diensten, die een adviserende rol hebben en zoals de gemeenteraad dit in september van vorig jaar vroeg.

    De Jonge benadrukt, dat nog een openbaar onderzoek zal worden gevoerd en de komende maanden heel wat inspanningen zullen gebeuren om de Ninoofse bevolking verder te informeren en gerust te stellen.

    “Dat de timing wordt vervroegd, verandert niets aan onze ambitie om de bevolking te blijven betrekken, wel integendeel. Ik begrijp, dat er pertinente vragen zijn en er bepaalde bezorgdheden leven. Aan ons om die te beantwoorden in samenwerking met de FOD Justitie. De komst van een detentiehuis is geen evident dossier, dat besef ik zelf maar al te goed. Maar een stad besturen is niet evident en beleid voeren vergt soms ook moeilijke beslissingen. Als burgemeester sta ik in nauw contact met de FOD Justitie en de bevoegde minister om van de komst van het detentiehuis een succes te maken.”

    Info: met vragen kan je terecht op  ninove@detentiehuis.be. – Lees ook: ‘Opent detentiehuis al in voorjaar 2024?’

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons