Partijen spreken zich uit over volksraadpleging, fusie en detentiehuis

    21 mei 2022

    NINOVE – We legden aan de verschillende fracties in de gemeenteraad drie kwesties voor. Je leest hun standpunten hierover in een aantal afleveringen.

    Zijn ze voorstander van een gemeentelijke volksraadpleging? Vinden zij de komst van een detentiehuis wenselijk? Zijn ze een eventuele fusie met een buurgemeente genegen?

    Volksraadpleging

    Volgens het decreet lokaal bestuur artikel 305 kan de gemeenteraad op eigen initiatief een volksraadpleging organiseren. Welk standpunt nemen de fracties in de Ninoofse gemeenteraad daaromtrent aan?

    Het leek ons interessant om die mogelijkheid op twee onderwerpen toe te passen.

    Detentiehuis

    Enige tijd terug was er sprake van, dat Ninove zich kandidaat zou stellen voor het huisvesten van een detentiehuis. Gelet op de eerste reacties, ziet niet elke Ninovieter dit zitten en zijn de meningen op zijn minst verdeeld.

    Over dit thema is niets opgenomen in het bestuursakkoord van eind 2018, aangezien dat toen nog niet aan de orde was.

    We vroegen de fracties naar hun standpunt over de mogelijke inplanting van een detentiehuis, eventueel na een volksraadpleging.

    Fusie van gemeenten

    De laatste grote gemeentefusies dateren van 1976; ook toen is Groot-Ninove ontstaan als fusie van 12 deelgemeenten.

    De Vlaamse regering promoot de vrijwillige fusie van gemeenten om uiteindelijk te komen tot 100 gemeenten in Vlaanderen.

    Over dit thema is evenmin iets opgenomen in het bestuursakkoord van eind 2018.

    We vroegen de fracties om een standpunt over een mogelijke fusie van Ninove met een of meerdere buurgemeenten, eventueel na een volksraadpleging. En hebben ze ook een voorkeur voor de buurgemeente(n), waarmee Ninove zou kunnen fuseren?

    De fractieleiders van Forza Ninove, Open VLD, Samen en N-VA deelden ons de standpunten van hun partijen hieromtrent mee. We brengen deze in een aantal afleveringen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons