PVDA verwerpt afschaffen van de opkomstplicht

    10 mei 2021

    NINOVE – Ook de Partij van de Arbeid (PVDA) liet haar licht schijnen op de afschaffing van de opkomstplicht. “Dat het vooral kort geschoolde mensen en mensen met een laag inkomen zullen zijn, die niet langer gaan stemmen, deert deze regering niet. Integendeel, de invoering van een modern cijnskiesrecht lijkt de bedoeling te zijn.”

    De partij kijkt terug op de verkiezingen van 14 oktober 2018 en 26 mei 2019.

    Geen vertrouwen

    Kimberly Delangre (PVDA Ninove): “Ook in Ninove kregen de traditionele partijen een zware klap. Mensen waren het beleid van de afgelopen jaren meer dan beu. Onder andere door de beloftes die steeds verbroken worden, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd. Of in onze stad: de belastingverhoging via onze afvalophaling. Dat het vertrouwen in deze partijen onder nul is gezakt, hoeft dan ook niemand te verbazen.”

    Voor dat probleem hebben de Vlaamse regeringspartijen een oplossing. “In plaats van te luisteren naar de stem van de woedende kiezer, steken ze de kop in het zand en schaffen ze de opkomstplicht af. Als mensen niet gaan stemmen, betekent dat niet dat ze geen mening hebben, wel dat hun stem minder wordt gehoord. Het is daarom gezond om de deelname aan verkiezingen zo groot mogelijk te houden.”

    “Als de resultaten hen niet zinnen, passen ze de spelregels maar aan.”

    Afhakers

    Joachim De Maeseneer (voorzitter PVDA Ninove) ziet nog een andere reden voor de afschaffing. “De sterke doorbraak van de PVDA op alle politieke niveaus is hen een doorn in het oog. Met de afschaffing van de opkomstplicht hopen ze het wervende verhaal voor een andere, solidaire samenleving te weren uit de gemeenteraden en de parlementen.”

    Voor hem ontstaat dan het gevaar, dat niet alle sociale groepen op dezelfde manier getroffen worden. “Het zijn de kort geschoolde mensen en mensen met een laag inkomen, die het snelst en het vaakst afhaken. 1 op 3 kiezers dreigt niet te stemmen als we de opkomstplicht afschaffen. 8,22 % van de Ninoofse kiezers kwam zondag 14 oktober 2018 niet stemmen, stemde blanco of ongeldig. Dit is erg veel en dit zal enkel maar toenemen door deze beslissing.”

    Cijnskiesrecht

    Samuel Van Den Eeckhout (PVDA) kijkt ook verder: “Het afschaffen van de opkomstplicht wordt niet toevallig ingevoerd door deze uiterst rechtse Vlaamse regering onder leiding van N-VA. Het gaat samen met andere aanvallen op onze democratische rechten. Onze democratie heeft net een boost nodig in plaats van aan banden te worden gelegd. We moeten de deelname aan verkiezingen niet alleen actief proberen te verhogen. We moeten de democratie ook verder uitdiepen met referenda, inspraaktrajecten, burgerbegrotingen enzovoort. De invoering van een modern cijnskiesrecht om niet te moeten luisteren naar een deel van de bevolking past alleszins niet in dat kader.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons