PVDA vindt diftar asociaal en onaanvaardbaar

    03 June 2021

    NINOVE – Vanaf maandag 7 juni schakelt Ninove over op het gewogen diftar-systeem. Volgens de PVDA Ninove komt dit neer op een verholen belastingverhoging. De linkse partij noemt het systeem asociaal en ziet dit het liefst verdwijnen.

    “De invoering van diftar zal de Ninovieter een flinke duit kosten”, zegt Joachim De Maeseneer (voorzitter PVDA Ninove). “Het begint al met het openen van een afvalrekening, € 35 voor elk gezin. Maar het wordt nog erger als we kijken naar de verbruikskosten. Volgens de cijfers van de afvalintercommunale ILvA zelf stijgt de kost van de GFT-ophaling voor de meeste gebruikers van € 1,80 naar gemiddeld € 2,49. Dat is een stijging van 40 %.”

    Verdubbeling

    De cijfers voor restafval zijn volgens De Maeseneer nog drastischer. “Voor een volle gele zak betaalde je tot nu toe € 1,5. Volgens de ILvA zet de gemiddelde Ninovieter elke week 12,17 kg restafval op de stoep. Hiervoor zal je nu € 3,30 betalen, méér dan een verdubbeling. Vooral jonge gezinnen met kinderen en bijkomende luiers, zullen zich hieraan blauw betalen.”

    “Het diftar-systeem moet verdwijnen.”

    Voor onthaalouders blijkt dit niet evident, aldus onthaalmoeder Melissa Vlamings: “Wij verbruiken natuurlijk meer luiers dan een gewoon gezin. Aan het eind van elk jaar zal ik € 75 meer betaald hebben. Die kost moet ik zelf dragen. Mijn organisatie gebruikt in heel Vlaanderen dezelfde tarieven.”

    Sociale correcties

    Het stadsbestuur van Ninove zegt via sociale correcties het ergste leed te voorkomen. De Maeseneer: “Dat zijn doekjes voor het bloeden. Het stadsbestuur lijkt bovendien ‘vergeten’ te zijn correcties voor mensen in (kans)armoede in te voeren.”

    De PVDA Ninove uit ook haar bezorgdheid over de impact van het nieuwe systeem op de zwerfvuilproblematiek. “Elke prijsstijging voor vuilnisophaling leidt altijd tot een bijhorende stijging van het sluikstorten. Bovendien moet de ILvA gratis sloten aanbieden om te vermijden, dat mensen hun afval elders in een container gaan dumpen.”

    Info: PVDA Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons