Rudy Corijn (Forza Ninove) stelt relevantie van de GROS in vraag

  09 maart 2022

  NINOVE – De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) paste het subsidiereglement inhoudelijk aan. Voor Rudy Corijn (Forza Ninove) de aanleiding om vragen te stellen bij de zinvolheid van deze organisatie.

  Een van de aanpassingen aan het subsidiereglement betreft de verdeling van een restpot. Dit gebeurt voortaan via aanmoedingspremies onder de organisaties, die zich inzetten voor ontwikkelingssamenwerking en dit door middel van een puntensysteem.

  Schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) gaf tijdens de gemeenteraad van 21 februari een vrij uitvoerige uiteenzetting over dat subsidiereglement en de aanpassingen.

  Beperkt

  Volgens Rudy Corijn bereikt de GROS niet het beoogde doelpubliek.

  “Sinds 2014 zijn op een enkele uitzondering na bij elke vergadering dezelfde vijf verenigingen aanwezig: Akouyo, Africa Team, het Dr. Hemerijckxcomité, de Oxfam Wereldwinkel en Broederlijk Delen. Het is dus een klein comité van 5 mensen. Ze bedruipen hun eigen werking en beoordelen hun eigen dossiers. Dat zou beter gebeuren door een ambtenaar.”

  Ook bij de verdeling van de restpot had hij bedenkingen.

  “Nu gebeurt de verdeling onder de leden van de algemene vergadering op basis van een puntensysteem. Buitenstaanders komen niet in aanmerking. Zo passeren ‘the big five’ twee keer langs de kassa: via hun ingediende projecten en de restpot. Op die manier heeft de GROS geen meerwaarde.”

  Stimulans

  De schepen vond het ook jammer, dat het steeds dezelfde mensen en organisaties zijn.

  “De verdeling van die restpot zou een stimilans moeten zijn om deel te nemen aan de GROS. We moeten meer informeren om andere mensen en organisaties aantrekken. Overigens bepalen ze zelf niet of hun eigen dossiers goed of niet goed zijn; het zijn de andere verenigingen. Het is dus wat kort door de bocht om te spreken van ons kent ons. Ik geloof nog in het nut van de GROS.”

  De schepen zegde toe om regelmatig nieuwe mensen en organisaties op te roepen om meer dossiers in te dienen.

  Haar antwoord volstond niet voor Corijn: “De GROS werkt niet als die sinds 2014 geen nieuwe mensen heeft weten aan te trekken. Je moet dat durven in vraag stellen, wees eerlijk met jezelf.”

  Forza stemde tegen het nieuws subsidiereglement.

  Info: GROS.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons