• Discussie? Graag, maar niet anoniem en blijf respectvol.

  Tania De Jonge (Open VLD) over de gecoördineerde aanpak van jeugdbendes

  23 februari 2021

  NINOVE – “De aanpak van de jeugdbendes verdient inderdaad een gecoördineerde samenwerking over de gemeentegrenzen heen”, aldus de Ninoofse burgemeester. Vorig jaar zond zij in augustus hiertoe een uitnodiging naar haar collega’s uit Aalst, Denderleeuw, Geraardsbergen en Haaltert. Toen kwam er geen reactie.

  Afgelopen weekend was er een zwaar incident in de Aalsterse stationsbuurt, waarbij twee rivaliserende jeugdbendes waren betrokken. Niet voor het eerst en niet alleen in Aalst. En dus verklaarde burgemeester Christoph DHaese (N-VA) aan Radio 2, dat de burgemeesters van de Denderstreek de handen in elkaar willen slaan. Concrete plannen zijn er niet, maar er zou wel overleg zijn.

  Uitnodiging

  We legden zijn suggestie voor aan burgemeester Tania De Jonge: “Die vraag tot samenwerking is niet nieuw. Ik vind het bijzonder jammer, dat de burgemeester van Aalst niet meegeeft dat ik vorig jaar reeds hiertoe een poging ondernam.”

  Ze verzond op 21 augustus 2020 een uitnodigende mail naar haar collega-burgemeesters van Aalst, Denderleeuw en Haaltert en Geraardsbergen.

  “De afgelopen weken en maanden worden we opnieuw geconfronteerd met de jeugdbendes“, aldus De Jonge in haar mail. “De bestuurlijke aanpak van plaatsverboden heeft weinig impact op jongeren, die al heel wat op hun kerfstok hebben. Ik heb regelmatig overleg met mijn recherche: we hebben te maken met de derde generatie, die actief is in onze regio. Ik vraag me af of het nuttig kan zijn om met de burgemeesters, de korpschefs en iemand van de recherche een overleg te hebben. Nultolerantie en een harde aanpak is volgens mij de enige juiste aanpak.”

  Dat overleg is er nooit gekomen, aldus de burgemeester. “Voor een deel door de tweede corona-golf en ook omdat er al regelmatig overleg is op het niveau van de recherche en de korpschefs. Mijn korpschef en recherche lichten mij ook regelmatig in over de stand van zaken.”

  Aanpak

  Ze had als  volksvertegenwoordiger ook een vraag voorbereid om de minister te vragen de schending van een plaatsverbod te koppelen aan een gerechtelijke vervolging.

  “Het is bijzonder jammer, dat het niet naleven ervan geen officieel strafrechtelijk vervolg krijgt. Een aanpassing van de wetgeving ter zake zou dan ook een goede zaak zijn.”

  De aanpak van de jeugdbendes verdient voor de burgemeester zeker een gecoördineerde aanpak. “Het delen van informatie over de gemeentegrenzen heen kan heel nuttig zijn. In verschillende gemeenten is een lokale integrale veiligheidscel (LIVC) opgericht. Het zou goed zijn mocht de bevoegdheid van dit orgaan worden uitgebreid met de aanpak van de jeugdbendes. Dit zou ongetwijfeld een ondersteuning bieden aan de onderzoeksteams van de verschillende politiezones.”

  Als burgemeester DHaese op zoek is naar concrete voorstellen, kan hij alvast te rade gaan bij zijn Ninoofse collega. Tenzij er een derde corona-golf tussenkomt natuurlijk.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons