Tania De Jonge (Open VLD) vraagt oplossing voor dag- en nachtoppas

    21 april 2022

    BRUSSEL – De Ninoofse burgemeester stelde woensdag 20 april 2022 in het federaal parlement een mondelinge vraag aan minister Frank Vandenbroucke (Vooruit).

    Haar vraag ging over de nood aan een oplossing voor de vele vrijwilligers, die instaan voor de dag- en nachtoppas van ouderen, mensen met chronische ziekten en mensen met een beperking.

    Vrijwilligers

    In het verleden gold deze oppas als verenigingswerk, maar op advies van de sociale partners is deze regeling beperkt tot de sport- en de socioculturele sector.

    Nu doen deze mensen een beroep op de vrijwilligerswet. Dat betekent echter, dat heel wat oppassers eind juni het plafond van de forfaitaire onkostenvergoeding zullen hebben bereikt.

    Tekort

    Dit is nefast voor de oppasser maar ook voor de zorgbehoevende.

    “De continuïteit van de zorg komt hierdoor in het gedrang”, aldus De Jonge, “omdat verschillende vrijwilligers nodig zijn. De organisaties moeten bovendien permanent op zoek naar nieuwe vrijwilligers om aan de oppasbehoeften te voldoen. Een echt tekort aan oppassers maakt het onmogelijk voor de zorgbehoevende om thuis te blijven wonen. Dankzij de inzet van deze oppassers, kunnen ze zo lang als mogelijk in hun vertrouwde thuisomgeving blijven en een opname in de residentiële zorg vermijden.”

    De sector trekt aan de alarmbel en vraagt oplossingen.

    “We willen toch niet opnieuw verzeild geraken in een situatie, waarbij het gezin en de vrijwilliger onderling verder werken zonder officiële dienst en zonder enige sociale bescherming?”

    Vergoeding

    Volgens minister Vandenbroucke is aan de Hoge Raad voor Vrijwilligers gevraagd om een studie voor te bereiden over onder andere de hoogte van de forfaitaire onkostenvergoedingen. De Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid zal deze financieren.

    De Jonge pleit voor een opname van de sector in de wet op het verenigingswerk via artikel 17: dit biedt veel meer voordelen voor de oppasser en de zorgbehoevende.

    Zij zal dit dossier blijven opvolgen en zelf voorstellen doen opdat mensen de opvang en de zorg op een kwaliteitsvolle manier in hun vertrouwde thuisomgeving kunnen krijgen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons