Veel waardering en ook kritische bedenkingen bij schepenwissel

    21 november 2023

    NINOVE – De woordvoerders van de meerderheidspartijen spaarden tijdens de gemeenteraad van 20 november hun lof niet ten aanzien van afscheidnemend schepen Wouter Vande Winkel (Samen). Guy D’haeseleer (Forza Ninove) zag bij de wissel wel een gemiste kans om te besparen op een schepen(wedde).

    Na goed 11 jaar gaf Vande Winkel de schepensjerp door aan Stijn Vermassen (Samen). “Dit is zeker geen negatief afscheid”, aldus de uittredende schepen. “Ik laat Ninove en Groen politiek niet in de steek. Ik heb dit met veel trots en goesting gedaan en wens mijn dank en waardering uit te spreken voor de medewerkers, de collega’s in de meerderheid en het schepencollege, Lieven Meert en bij Groen zeker Jordy De Dobbeleer.” Hij heeft echter gekozen voor zijn familie en keert terug naar het onderwijs.

    Visionair

    Vanuit de meerderheid klonk instemmend applaus, waarna Anja Beeckman Samen), Veerle Cosyns (Samen), Katie Coppens (Samen), Stijn Vander Elst (Open Vld) en Tania De Jonge (Open Vld) hun waardering aan zijn adres niet spaarden.

    Zijn kompaan Jordy De Dobbeleer (Samen) somde de (toekomstige) realisaties van Vande Winkel op: “De volkstuintjes, het trage wegenproject, de verhoogde veiligheid voor fietsers in de stad, het klimaatplan, het droogte- en hemelwaterplan, de vernieuwing van de handelskern, het Abdijplein en het Landschapspark. Dat is vooruitkijken naar de toekomst, visionair.”

    Besparen

    Guy D’haeseleer zette even een domper op de feestvreugde en de loftrompetten. “Door Groen in het schepencollege zijn heel wat grote projecten tot stilstand gekomen. Het stadsbestuur leefde onderling op gespannen voet omwille van de ideologische visies, die ver uit elkaar liggen.”

    Hij suggereerde om Vande Winkel niet als schepen te vervangen. “Dat is niet persoonlijk bedoeld ten aanzien van Stijn Vermassen, die zich tot de verkiezingen kan profileren. Verdeel de vrijgekomen bevoegdheden onder de andere schepenen en spaar een schepenwedde uit. Dat zou een goed signaal zijn aan de bevolking op het vlak van besparingen. De stadsfinanciën zijn immers rampzalig.”

    Hij wou ook weten hoe Groen, als onderdeel van Samen, zich het komende jaar zou gedragen bij de stemming over punten, waarmee ze het niet eens zijn.

    Opvolging

    Zowel Veerle Cosyns, Katie Coppens, Jordy De Dobbeleer als de burgemeester waren het daarmee niet eens. Wouter Vande Winkel formuleerde het als volgt: “Je beseft niet waarover het gaat. Het is nodig om de expertise en de opvolging te bestendigen, als brugfiguur tussen de administratie en de burger. Iemand moet de zaken in het oog houden, anders krijg je problemen. Maar je wilt dat niet begrijpen, alles moet kapot.”

    Over zijn stemgedrag en dat van De Dobbeleer, moest D’haeseleer zich geen zorgen maken. “We zullen de grote dossiers en het budget goedkeuren, ook al zijn we het niet altijd met alles eens.”

    Info: je kunt het volledige debat hier herbekijken.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons