Veerle Cosyns (Samen): “Goede resultaten in Ninoofse woonzorgcentra dank zij enorme inzet van het personeel”

    28 april 2020

    NINOVE – Op 1 vermoedelijk overlijden aan COVD-19 na, zijn in de 4 Ninoofse woonzorgcentra (WZC) momenteel geen besmettingen vastgesteld (*). Op vraag van Guy D’haeseleer (Forza) gaf schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns tijdens de virtuele gemeenteraad van 23 april een overzicht van de maatregelen, die dat goede resultaat moeten blijven in stand houden.

    Guy D’haeseleer (Forza) had heel wat vragen: “Er is veel ongerustheid onder de bevolking. Daarom graag de huidige stand van zaken met betrekking tot het aantal besmettingen in de 4 rustoorden. Hoeveel overlijdens waren er sinds het uitvaardigen van de corona-maatregelen en op welke manier zijn deze meegedeeld aan de hogere overheid? Zijn daar al testen gebeurd en met welke resultaten? Zo niet, dan moeten we snel werk maken van het testen van de bewoners en het personeel.”
    Tenslotte wou hij nog weten of de bewering van viroloog Marc Van Ranst klopt, dat alle overlijdens – zelfs van mensen die overlijden aan een hartaanval – worden doorgegeven als corona-doden.

    Familie

    Veerle Cosyns (Samen): “Tot op zondag 19 april waren er in de 4 WZC’s geen positief geteste bewoners. We moeten realistisch zijn, maar we hopen dat dit zo blijft. Meerbeke meldde 1 positief geteste bewoner. In Klateringen was er een licht vermoeden van 2 besmette bewoners. Die mensen zijn onmiddellijk in quarantaine gezet, net als de hele afdeling. Bij een vermoeden informeren wij elke keer onmiddellijk de familie of de contactpersoon van die bewoner. Dat hebben wij ook gedaan in het begin bij een vermoeden van besmetting van twee personeelsleden. Het is belangrijk dat zij dat vanuit eerste hand vernemen.”

    In de periode van 13 maart tot en met 19 april zijn in de 4 Ninoofse WZC’s 16 bewoners overleden. “Elk overlijden valt te betreuren, zeker in een periode dat de familie niet op een normale manier kan afscheid nemen. Maar de 4 WZC’s doen alle inspanningen om familieleden van palliatieve bewoners toch nog even tot hen toe te laten, uiteraard met respect voor de hygiënische voorschriften.”

    Overlijdens

    Om te vergelijken: in het hele jaar 2019 zijn 165 bewoners overleden in de Ninoofse woonzorgcentra. “De 16 overlijdens gedurende de vernoemde vijf tot zes weken liggen dus in dezelfde lijn. We hebben niet de indruk dat hier sprake is van oversterfte.”

    De WZC’s vullen ook dagelijks de gegevens in voor het Agentschap Zorg en Gezondheid. Van de 16 overledenen is slechts 1 meegedeeld als mogelijk COID-19. “Die bewoner had last van ademhalingsmoeilijkheden, maar is niet getest. Volgens de richtlijnen moeten we deze persoon als vermoedelijk COVID-19 registreren, hoewel hierover geen zekerheid bestaat. De andere 15 overlijdens zijn geregistreerd als overlijdens zonder symptomen”

    Correcte aanpak

    Die handelswijze is volgens de schepen ook de correcte manier. “We hebben zeer goede resultaten en deze zijn zeker en vast te danken aan de enorme inspanningen van de zorgverleners binnen de WZC’s: van coördinerende artsen en zorgverrleners tot administratie, kortom de hele omkadering. Zij houden zich heel strikt aan de maatregelen om het risico op besmettingen zo klein mogelijk te houden. Maar natuurlijk speelt ook altijd een factor geluk. Tot hier toe hebben wij het geluk gehad om in onze WZC’s weinig met COVID-19 geconfronteerd te zijn.”

    Burgemeester De Jonge vulde nog aan dat alle Ninoofse WZC’s een uitbraakplan hebben bij meer dan 2 besmettingen. “Er is voorzien in een aparte corona-ruimte. Enkel in Voorde is dat ruimtelijk onmogelijk, maar daar zijn eventueel containers voorzien. De WZC’s waren zeer goed voorbereid en de directeur van Klateringen zetelt als coördinator voor hen ook in de veiligheidscel.”

    Testen

    “Toch zou ik aandringen op initiatieven vanuit het stadsbestuur om zoveel mogelijk bewoners en personeel te testen”, gaf Guy D’haeseleer nog mee. “Gelet op de cijfers doet Ninove het niet zo goed in vergelijking met de regio. We kunnen een uitbraak in een van onze woonzorgcentra missen als kiespijn. Tijdens mijn bezoeken aan de vier Ninoofse rustoorden heeft men mij dat ene overlijden met een vermoeden van COVID-19 besmetting bevestigd. Die bewering van Van Ranst is inderdaad larie en apekool. Ik hoop dat alles blijft zoals nu en we zo snel mogelijk initiatieven nemen om een groot deel van de tests naar Ninove te halen. Op die manier kunnen we het personeel en de familie, die zeer ongerust zijn, geruststellen en de besmette bewoners op een speciale manier behandelen.”

    Ook de schepen vond zoveel mogelijk testen aangewezen om de werkelijke toestand te kennen. “Maar momenteel letten we met heel veel aandacht op corona-symptomen. Bij het minste vermoeden zorgt men voor quarantaine, zodat we hopelijk een uitbraak kunnen blijven voorkomen.”

    (*) Het WZC Domein Castelmolen meldt op zijn FB-pagina dat alle 113 personeelsleden vorige week zijn getest. Slechts 1 personeelslid testte positief op COVID-19. Die persoon vertoonde geen merkbare symptomen, maar is preventief van de werkvloer verwijderd.
    Deze week zijn de bewoners aan de beurt. Zodra deze resultaten gekend zijn, brengt het WZC de contactpersoon van elke bewoner op de hoogte.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons