Verandert een nieuw kiessysteem echt iets? – Deel 1: de wijzigingen

    02 mei 2021

    NINOVE – De Vlaamse regering heeft de hervorming van de lokale verkiezingen definitief goedgekeurd. Zou een nieuw systeem gevolgen hebben voor de toekomstige burgemeester en coalitie in Ninove?  Vandaag geven we de wijzigingen weer in een notendop. Morgen en overmorgen laten we de Ninoofse fractieleiders aan het woord.

    Even kort de geplande wijzigingen aan het kiessyteem in Vlaanderen voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen vanaf 2024.
    Deze gelden niet voor Brussel of Wallonië.

    • Er is geen opkomstplicht meer.
    • De kandidaat met de meeste voorkeurstemmen in de grootste fractie krijgt 14 dagen de tijd om een coalitie te vormen.
      Lukt het, dan is hij/zij burgemeester. Zo niet, mag de op een na grootste fractie het proberen.
    • De invloed van de lijststem (kopstem) verdwijnt.
    • Een volmacht geven op basis van een attest – zoals een doktersbriefje – blijft mogelijk, maar niet meer door een verklaring op eer.
    • De installatie van de nieuwe gemeenteraad zal gebeuren in december.
    • De constructieve motie van wantrouwen moet situaties van onbestuurbaarheid helpen oplossen (al zal dat niet kunnen in het eerste en het laatste jaar van de legislatuur).

    Maar zullen deze wijzigingen ook op het terrein gevolgen hebben voor de coalitievorming en de aanstelling van de burgemeester?

    Toen de plannen van de Vlaamse regering terzake vorig jaar bekend raakten, legden wij die vraag voor aan de fractieleiders. Morgen en overmorgen geven wij hun standpunten.

    Pro memorie geven we hieronder nog de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons