Welke kerntaken voor het lokaal bestuur? – De visie van de Open Vld

    22 februari 2023

    NINOVE – Een aantal kerntaken neemt een lokaal bestuur, al dan niet samen met een hogere overheid, alleen op. Andere kerntaken kan de lokale overheid realiseren in complementariteit met private spelers.

    De uitvoering door private derde partijen ziet de Open Vld niet mogelijk voor veiligheid, ruimtelijke ordening, fiscaliteit, lokaal sociaal beleid en lokaal economisch beleid.

    Kerntaken

    • Veiligheid (politie en brandweer): de veiligheid van alle burgers verzekeren en het aanpakken van criminaliteit vormen een essentiële kerntaak voor de lokale overheid.
    • Ruimtelijke ordening en openbare werken: de planning, de organisatie, de inrichting en het beheer van het openbaar domein en het patrimonium zijn van algemeen maatschappelijk belang. De praktische uitvoering zoals specifieke onderhoudswerken kan gebeuren door privébedrijven. De regie blijft finaal een kerntaak van de lokale overheid, al is dit een gedeelde bevoegdheid met de Vlaamse overheid.
    • Fiscaliteit: de lokale besturen moeten met eigen belastingen het eigen lokaal beleid kunnen financieren.
    • Lokale economie: de lokale besturen moeten de krijtlijnen kunnen uittekenen van een lokaal beleid ter ondersteuning van hun handelskern(en) en van de ondernemingen, gevestigd op hun grondgebied.
    • Lokaal sociaal beleid: de regierol en het uittekenen van de krijtlijnen inzake het lokaal sociaal beleid is een kerntaak van het OCMW/het Sociaal Huis.
    • Cultuur: de lokale besturen moeten een cultureel aanbod voor hun inwoners voorzien en de passende culturele infrastructuur. Bij de organisatie van culturele evenementen zijn talrijke private spelers actief (particuliere organisatoren van concerten, tentoonstellingen…).
    • Sport: de lokale besturen moeten een basisaanbod voorzien van een sportaccommodatie, die publiek toegankelijk is voor hun inwoners, bijvoorbeeld een sporthal of een zwembad. Hier zijn wel publiek-private samenwerkingen (PPS) mogelijk. Ook hier is een ruim privaat aanbod aanwezig (sportclubs, privé sportfaciliteiten…).
    • Gezondheidszorg en onderwijs: heel wat private actoren bieden gezondheidszorg en onderwijs aan. Vanuit pluralistisch oogpunt en als garantie van een (financiële) basistoegankelijkheid voor elke burger, moet de lokale overheid een publiek aanbod van gezondheidszorg (ziekenhuizen, woonzorgcentra) en onderwijs (academiën, scholen, bibliotheken…) voorzien, wanneer het private aanbod op deze punten ontoereikend is. Ook hier is of kan dit een gedeelde bevoegdheid zijn met andere overheden.

    Derden

    De uitvoering van bepaalde onderhoudstaken van het openbaar domein zoals het bermbeheer kan gebeuren door derden.

    De exploitatie van bepaalde sportaccommodaties kan in samenwerking met private firma’s, die over een uitgebreide expertise beschikken.

    De exploitatie van eigen zorg- en onderwijsinstellingen kan een lokaal bestuur overdragen indien voldoende garanties bestaan inzake een pluralistisch en (financieel) toegankelijk basisaanbod. Er zijn bijvoorbeeld voldoende private diensten voor poetshulp of maaltijdbedeling; het OCMW moet dit niet langer in eigen beheer doen.
    Over het overdragen van het stedelijk onderwijs of een stedelijk woonzorgcentrum (en naar welke instantie dan precies), is een maatschappelijk en politiek debat mogelijk. De meningen daarover lopen uiteen, maar binnen deze domeinen kan complementariteit worden gezocht tussen privé en overheid inzake het aanbod.

    Voor het buurt- en jeugdopbouwwerk kan een lokaal bestuur een beroep doen op de expertise van terreinorganisaties met een heel brede ervaring.

    De handhaving van het parkeerbeleid kan zoals nu worden uitbesteed aan private bedrijven. Deze moeten wel op een correcte manier omgaan met de verzuchtingen en klachten van de inwoners. Dit principe geldt voor elk domein, waar de lokale overheid in zee gaat met een private speler om bepaalde taken van publiek belang aan toe te vertrouwen.

    De Open Vld is tenslotte geen vragende partij om een aantal taken, die nu door derden gebeuren, terug in eigen beheer te nemen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons