Welke kerntaken voor het lokaal bestuur? – De visie van Forza Ninove

    24 February 2023

    NINOVE – Het komt erop aan om de kerntaken op een klantvriendelijke manier te organiseren, wat momenteel volgens de partij in onze stad niet het geval is.

    Het overgrote deel van het veiligheidsbeleid behoort tot de kerntaken van de stad. Voldoende politie op straat verhoogt het veiligheidsgevoel en de pakkans bij crimineel gedrag.

    Klantvriendelijk

    Belangrijk in dit geval is de bereikbaarheid van de politionele diensten. Op dat vlak schiet onze stad tekort. Volgens Forza Ninove doet het ‘contact op afspraak’ afbreuk aan een efficiënt veiligheidsbeleid. Burgers krijgen de indruk, dat hun vraag niet ernstig wordt genomen. Het verhoogt de drempel om contact te zoeken met de politie of een melding te doen van criminele feiten.

    Uiteraard zijn de meeste diensten, opdrachten en taken die de stad uitvoert in opdracht van hogere overheden exclusief het terrein van de stad. Het overhevelen van het overgrote deel van de taken is wettelijk onmogelijk.

    Ook hier stelt Forza vast, dat deze dienstverlening wordt bemoeilijkt door het werken ‘op afspraak’. Het komt erop aan om de kerntaken op een klantvriendelijke manier te organiseren, wat momenteel in onze stad niet het geval is.

    Derden

    Er zijn al heel wat taken uitbesteed en het resultaat is niet altijd positief.

    Forza Ninove stelt vast, dat door de intrede in intergemeentelijke verenigingen of intercommunales de stad dikwijls onvoldoende sturend kan werken. Men geeft als het ware de teugels uit handen en dit komt onze stad niet altijd ten goede. Wij denken bijvoorbeeld aan de ILvA, waar alles met betrekking tot de huisvuilophaling wordt beslist, zonder dat Ninove hier enig gewicht in de schaal kan leggen op het gebied van besluitvorming. Na Aalst is Ninove nochtans in de meeste gevallen de grootste geldschieter in deze intercommunales/bovenlokale verenigingen.

    Gezien het structureel personeelstekort bij de lokale politie lijkt het aangewezen om een beroep te doen op een private partner (veiligheidsfirma) om aanvullend de hotspots in het oog te houden. Naast een positief preventief effect kan deze veiligheidsdienst ook in contact staan met de politiediensten, die tijdig of preventief kunnen optreden vooraleer de problemen zich effectief voordoen.

    Transitie

    Bij het laten uitvoeren van taken door derden hangt alles af van de manier waarop de transitie plaatsvindt.

    Een schoolvoorbeeld van slecht beleid op dat vlak is volgens Forza de geplande privatisering van de uitbating van het zwembad. Ook het afstoten van de maaltijden aan huis en de poetshulp zijn niet op een efficiënte manier uitgevoerd. De belangen van het personeel moeten bij een transitie steeds worden verdedigd. Er kan geen afbreuk worden gedaan aan de rechten van het personeel.

    Het is mogelijk om de zopas geciteerde voorbeelden aan derden uit te besteden als dat op een oordeelkundige manier gebeurt.

    Efficiëntie en prijs

    De uitbesteding van het onderhoud van ons stedelijke groen is ook mogelijk. Dit wordt nu al deels gedaan, maar kan eventueel worden uitgebreid. Vandaag stellen we vast, dat bijvoorbeeld het onderhoud van het groen en de pleinen ruim onvoldoende is. Voor de burger is het niet zozeer belangrijk wie welke taak uitvoert, maar op welke manier dit gebeurt. Het moet efficiënt gebeuren en tegen een aanvaardbare prijs.

    Zoals reeds gesteld, hangt alles af van de manier waarop één en ander is geregeld. De belangrijkste vraag, die een stadsbestuur zich moet stellen is: op welke manier kan ik een bepaalde taak op de meest efficiënte manier laten uitvoeren tegen de beste prijs.

    Het is niet zo simpel om taken, die al zijn uitbesteed, terug in eigen beheer te nemen. Het afvalbeleid bijvoorbeeld is overgedragen aan een intercommunale en dat lijkt onomkeerbaar, gezien de ontelbare praktische en administratieve problemen, die een ommekeer op dat vak zou teweegbrengen

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons