Welke kerntaken voor het lokaal bestuur? – Inleiding

    10 februari 2023

    NINOVE – De beperkte financiële middelen vormen voor de lokale besturen een probleem en tegelijk een uitdaging. Ninove maakt daarop geen uitzondering. In tijden van crisis zijn we vaak gedwongen om vragen te stellen bij wat we altijd als evident hebben beschouwd. Zo ook wat betreft de taken, die de lokale overheid op zich neemt.

    Het stadsbestuur telt heel wat diensten met hun verschillende onderafdelingen, die onder de bevoegdheid van de burgemeester en de 7 schepenen vallen.

    Een aantal taken heeft het stadsbestuur uitbesteed of in concessie gegeven. Enkele voorbeelden: de handhaving van het parkeerbeleid, de bouw en de uitbating van het zwembad De Kleine Dender, het afvalbeleid en (een deel van) het groenonderhoud, het buurt- en jeugdopbouwwerk, diverse aspecten van het sociaal beleid.

    Denkoefening

    Volgens de grote filosoof Johan Cruyf ‘heeft elk nadeel zijn voordeel’. Het kan dus in financieel barre omstandigheden een goede denkoefening zijn om na te gaan welke taken de stad verder kan uitbesteden aan derden, die meer kennis en mogelijkheden hebben op bepaalde terreinen.

    Enkel voorbeelden: het aanwerven van gekwalificeerd personeel, de bestrijding van het zwerfvuil en sluikstorten. Uiteraard moeten daaraan resultaatsverbintenissen zijn gekoppeld: geen vooraf overeengekomen resultaten, geen of een verminderde vergoeding.

    Tegelijk is het belangrijk, dat de lokale overheid zich bezint over wat zij als de kerntaken voor het beleid in de stad ziet en die ze liefst in eigen handen houdt. Maar ook hier kan de lokale overheid werken met resultaatverbintenissen voor de eigen diensten.

    Vragen

    We legden de partijen en fracties in de Ninoofse gemeenteraad een aantal vragen voor.

    1. Welke taken behoren volgens u tot de kerntaken van het lokaal bestuur?
    2. Welke taken, diensten, opdrachten kan de lokale overheid in Ninove laten uitvoeren door derden?
    3. Welke taken, diensten, opdrachten moet de lokale overheid in Ninove zeker in eigen beheer blijven uitvoeren?
    4. Welke taken, diensten, opdrachten, die het lokaal bestuur momenteel door derden laat uitvoeren, kunnen terug best in eigen beheer gebeuren?

    De antwoorden van de partijen/fracties op deze bevraging kun je de komende anderhalve week lezen in een artikelenreeks.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons