Project De Mallaard wil afstand tot arbeidsmarkt verkleinen

    29 oktober 2022

    NINOVE – Een leegstaand bedrijfspand aan de Mallaard is de nieuwe thuisbasis van twee sociale projecten: Jongeren in Actie (JIA) en Werklift.

    JIA en Werklift zijn projecten, die kwetsbare groepen aanmoedigen om hun leven op de rails te zetten; zij verkleinen de afstand tot de arbeidsmarkt. Dat ze zelf aan de slag gaan, stimuleert hun zelfvertrouwen en vergroot hun kansen op duurzame tewerkstelling.

    De nieuwe dynamiek van twee projecten onder één dak maakt, dat beide kunnen leren van elkaar en uitdagingen samen kunnen aanpakken. Met een efficiënte besteding van fondsen bouwen ze een groter bereik uit.

    Leren op de werkvloer

    In concrete projecten maken de deelnemers kennis met verschillende sectoren: het inrichten van het atelier, herstellen van stoelen in de kleuterschool of ergens een muur zetten en afwerken. Daarmee leveren ze ook een bijdrage aan de samenleving. Zij maken zich nuttig en zien de resultaten, wat hun zelfvertrouwen sterkt.

    Schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen): “Met dit project willen we jonge mensen bereiken, die er om verscheidene redenen niet in slagen aan een job te geraken. Het kan gaan om mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid, mensen die gedemotiveerd zijn omdat hun kwaliteiten en sterktes nooit zijn gezien of benoemd. Ook om mensen, die omwille van een zeer beperkte taalvaardigheid moeilijk werk vinden. Wij werken samen met de Groep Intro en Copact. Dankzij hun expertise en de doorgedreven ondersteuning, kunnen we de jonge mensen op de juiste weg helpen. We zijn er als stad van overtuigd, dat mensen die werken ook weerbaarder zijn.”

    Subsidie

    Het project Werklift kreeg bij de opstart een provinciale subsidie.

    Provinciaal gedeputeerde An Vervliet (N-VA): “Wij ondersteunen de lokale besturen, die investeren in de doorstroom van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar duurzame tewerkstelling. De werking van Werklift past volledig binnen onze doelstelling. Via hun atelierwerking worden de deelnemers in een realistische werkomgeving ondergedompeld. Hierdoor kunnen ze in een korte periode proeven van verschillende jobs, wat de stap naar betaalde tewerkstelling een heel stuk kleiner maakt.”

    Toekomstplannen

    De plannen voor de site aan de Mallaard zijn hiermee verre van afgerond. Er zal ook een gereedschapsbibliotheek komen, waar mensen goedkoop gereedschappen kunnen ontlenen.

    De sociale kruidenier zou hier ook onderdak krijgen. Mensen met financiële moeilijkheden kunnen er terecht voor kwaliteitsvolle voeding, dankzij de hulp van de vzw Teledienst Ninove.

    De OCMW-raad keurde maandag 24 oktober trouwens een overeenkomst goed met Teledienst voor het gebruik van lokalen in loods De Mallaard (Mallaardstraat 1), van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023.

    De raad kende voor 2022 een éénmalige subsidie van € 15.000 toe aan Teledienst voor de sociale kruidenier, het sociaal restaurant, de sociale activering en de sociale participatie.

    Daarnaast krijgt de organisatie nog een subsidie van € 35.000 voor haar algemene werking en specifiek voor de projecten sociale kruidenier, sociale moestuin en sociale activering, voor de periode 2023-2025.

    MLI

    (vlnr) Jelle Moës (diensthoofd sociale dienst), Luk Neujens (begeleider Groep Intro), An Vervliet (gedeputeerde provincie Oost-Vlaanderen), Tiffanny D’Hoker (projectmedewerker welzijn), Bruno Verhemeldonck (begeleider Groep Intro), Tim Willems (projectmedewerker welzijn)

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons