Provinciale recreatiedomeinen rookvrij vanaf 2024

    19 december 2023

    OOST-VLAANDEREN – De provincie maakt haar recreatiedomeinen zoals De Gavers rookvrij vanaf 2024. Roken/vapen is dan enkel toegestaan in aparte rookzones.

    Het gaat om een uitbreiding van de bestaande reglementering, die in sommige provinciale domeinen al van toepassing is. Zo is roken en vuur maken verboden in de natuur- en bosgebieden. Door het hele domein rookvrij te maken, is het nu voor iedereen duidelijk: hier mag je enkel roken én vapen in de aangeduide rookzones.

    Gedeputeerde An Vervliet (N-VA): “Provinciale domeinen hebben een voorbeeldfunctie, aangezien er veel kinderen en jongeren komen. We willen het signaal geven, dat spelen en genieten van de natuur niet samengaan met roken, zeker niet in de buurt van kinderen. Zien roken, doet roken, vooral bij kinderen en jongeren. We weten allemaal hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Net daarom willen we focussen op een rookvrije generatie en vermijden, dat kinderen beginnen roken.”

    Rookvrij

    Eind oktober maakte de minister van Volksgezondheid een reeks maatregelen voor een rookvrije samenleving bekend. Zo zijn de sigaret en e-sigaret vanaf 2025 niet langer welkom op plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen.

    Begin dit jaar kwam ook vanuit de provincieraad de vraag of en hoe de provincie kan bijdragen aan een rookvrije generatie. Na contacten met de Stichting tegen Kanker en Generatie Rookvrij ging de provincie met hun advies en aanbevelingen aan de slag.

    Bewustmaken

    De provincie wil met het nieuwe rookbeleid vooral sensibiliseren. De nieuwe afspraken zijn niet bedoeld tegen rokers, maar om kinderen het goede voorbeeld te geven. Wie toch wil roken, is nog steeds welkom in de domeinen, maar wordt gevraagd om in de rookzone te roken. Daarnaast zijn rookvrije omgevingen ook een duwtje in de rug voor wie probeert te stoppen.

    Niet meer roken betekent ook minder peuken. Hierdoor is het domein netter en veiliger. Kinderen kunnen achtergelaten peuken oprapen, die sigarettenknollen zijn schadelijk voor het milieu en verhogen het brandgevaar.

    Borden en spandoeken aan de ingangen zullen bezoekers vragen om het domein rookvrij te houden en enkel te roken en te vapen in de rookzones. Duidelijke pictogrammen geven deze zones aan en er komen peukenafvalbakken. De locaties van de rookzones zijn per domein afgetoetst bij een testpanel van rokers en niet-rokers.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons