Provincie neemt warmtescans van 1.000 gevels

    06 februari 2023

    OOST-VLAANDEREN – De provincie laat in 10 Oost-Vlaamse steden en gemeenten een honderdtal gevels scannen met een warmtecamera. Nadien zal ze in de geselecteerde wijken collectieve duurzame renovaties en isolatiemaatregelen aanmoedigen.

    Een speciale thermografische camera maakt beelden van de voorgevel. Door het temperatuurverschil van de gevel met de omgeving worden koudebruggen en warmtelekken van de woning in kaart gebracht. Samen met een foto van de woning geeft dit een duidelijk beeld van de exacte plaatsen, waar de woning warmte verliest.

    Achteraf krijgt elke woningeigenaar de mogelijkheid voor een gratis adviesgesprek met een expert. Deze maakt een verslag op met concrete verbeterpunten om het warmteverlies zoveel mogelijk in te perken.

    1.000 woningen

    Het lopende thermografieproject richt zich op 10 Oost-Vlaamse gemeenten, met telkens een honderdtal geselecteerde woningen voor warmtescans: Aalst, Herzele, Geraardsbergen, Kluisbergen, Lebbeke, Ninove, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Martens-Latem en Wichelen.

    Bij de selectie van de woningen is rekening gehouden met het renovatiepotentieel: het bouwjaar, de leeftijdscategorie van de eigenaars, de verhouding huurders-eigenaars, de huidige renovatiestatus.

    Renovatie

    “Met de warmtescan maken we de koudebruggen zichtbaar”, aldus gedeputeerde Riet Gillis (Groen), bevoegd voor klimaat en energie. ”Zelfs met eenvoudige maatregelen kunnen mensen veel energie besparen. Het aanpakken van de gevel is op die manier een haalbare en belangrijke stap richting een energiezuinige woning.”

    Het uiteindelijke doel van het thermografieproject is de verduurzaming van de geselecteerde wijken en een verhoging van de algemene renovatiegraad. Warmtebeelden gratis aanbieden, is  de ideale warmmaker om inwoners aan te zetten om collectief te gaan renoveren.

    Het thermografieproject is daarbij ook een perfecte opstap naar een meer uitgebreid renovatieadvies, dat alle inwoners van de provincie Oost-Vlaanderen gratis kunnen aanvragen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons