Provincie reikt tragewegenawards uit

    07 oktober 2023

    OOST-VLAANDEREN – De provincie kende dinsdag 3 oktober tragewegenawards toe aan Erpe-Mere, Lede en Stekene. Ninove was genomineerd in de categorie ‘mooiste verhaal’.

    Honderden jaren lang waren kleine buurtwegen, voetwegen en kerkwegels snelle verbindingen in een dorp, waarlangs de mensen zich bijvoorbeeld verplaatsten naar de omliggende velden. Zeker in de tweede helft van de vorige eeuw zijn deze steeds meer stiefmoederlijk behandeld: afgeschaft of overbouwd en ingenomen door allerlei andere activiteiten.

    Hernieuwde aandacht

    De laatste decennia is er opnieuw aandacht voor het belang ervan. Onder impuls van de provincie en met de medewerking van de vzw Trage Wegen en de Regionale Landschappen maakten alle Oost-Vlaamse gemeenten een tragewegenplan op. Die plannen resulteren de laatste jaren steeds meer in effectieve realisaties op het terrein.

    Gemeenten kunnen rekenen op provinciale subsidies voor de heraanleg of heropening van trage wegen en voor de plaatsing van bordjes. De provincie wil de komende jaren verder inzetten op een netwerk van die trage wegen.

    Winnaars

    Gedeputeerde Riet Gillis (Groen), bevoegd voor Mobiliteit: “Trage wegen zijn er in veel verschillende gedaanten, geuren en kleuren en zijn op verschillende vlakken van belang. Met de tragewegenawards willen we die verschillende positieve aspecten ervan in de kijker zetten.”

    13 Oost-Vlaamse lokale besturen hadden hun kandidatuur ingediend voor een of meerdere awards in 3 categorieën: mooiste rustplaats, meest functionele weg en mooiste historisch verhaal. Ninove had gekandideerd voor de 1ste en de 3de categorie.

    De winnende gemeenten ontvingen als beloning € 1.500 om te besteden aan verfraaiingen langs de trage wegen. Daarnaast krijgen ze ook een bordje om te bevestigen in het gemeentehuis of op een andere plek in de gemeente. De andere genomineerde gemeenten kregen een streekproductenmand mee naar huis.

    De jury bekroonde volgende gemeenten.

    • Mooiste rustplaats: Erpe-Mere. De andere genomineerden: Stekene en Wichelen.
    • Meest functionele weg: Lede. De andere genomineerden: Kaprijke en Herzele.
    • Mooiste verhaal: Stekene. De andere genomineerden: Sint-Lievens-Houtem en Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons