Renteloze lening voor energiezuinige renovatie van 20 woningen

    22 March 2021

    NINOVE – Via het Noodkoopfonds wil de stad 20 huiseigenaars ondersteunen bij het energiezuinig renoveren van hun woning. Ze kunnen daarvoor een renteloze lening van maximum € 25.000 ontvangen. Het project loopt tot en met 2023.

    De Vlaamse Regering keurde in 2019 het Noodkoopfonds goed.

    Noodkopers zijn mensen met een laag inkomen. Bij gebrek aan betaalbare huurwoningen kopen zij noodgedwongen een goedkope woning op de privémarkt. Vaak scoren deze huizen slecht op het gebied van veiligheid en energiezuinigheid.

    Renteloze lening

    Met weinig tot geen extra financiële middelen is een renovatie vaak niet haalbaar. Noodkopers kunnen hiervoor bij het OCMW een renteloze lening van € 25.000 aanvragen, tot de woning minstens voldoet aan de Vlaamse Wooncode.

    De eigenaar moet de lening pas terugbetalen als hij/zij de woning verkoopt of naar een andere woning verhuist.
    In alle andere gevallen start het terugbetalen pas na een periode van 20 jaar.

    Begeleiding

    Ninove kan aan 20 huishoudens een dergelijke renteloze lening per woning toekennen.

    Daarnaast voorzien het intergemeentelijke samenwerkingsverband Solva en Samenlevingsopbouw ook een uitgebreide begeleiding. Deze geldt voor alle bouwtechnische en praktische zaken, die bij een verbouwing komen kijken.

    Schepen voor huisvesting Veerle Cosyns (Samen): “Gezinnen in armoede kopen vaak kwalitatief slechtere huizen aan. Renovatieleningen om de woningkwaliteit te verbeteren kunnen ze niet aangaan; banken staan deze niet toe omwille van de lage gezinsinkomsten. Met de renteloze lening willen we die gezinnen ondersteunen. Zo kunnen ze toch de kwaliteit van hun woning verbeteren en daardoor bijvoorbeeld de energiefactuur laten dalen.”

    Dit initiatief is een samenwerking van de stad en het OCMW Ninove, Solva, Samenlevingsopbouw, Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen Oost-Vlaanderen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons