“Rottweilers maken Flierendries onveilig”

    27 december 2023

    DENDERWINDEKE – De twee honden, die zaterdag 22 december 6 schapen doodbeten, blijven voor ongerustheid zorgen bij de buurtbewoners. “Bij de beslissing van de burgemeester over de ‘toekomst’ van de dolle honden, moet men goed beseffen dat het nu ‘maar’ om dieren ging”, meldt ons een bewoonster van Flierendries.

    Zij schreef niet alleen de media aan, maar richtte zich ook tot de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter.

    Doders

    “Ze ontsnappen regelmatig en bijten de dieren op de weide dood. We krijgen de beelden van de verminkte schapen niet van ons netvlies. Hoe kan je een hond, die al verschillende keren heeft gedood, nog afleren om van het doden een spelletje te maken? Het ras is gekend voor (dood)bijten!”

    De beelden spreken voor zich: “We hebben hun ‘aankomst’ op camera: van 10 uur tot 13.30 uur: bijten en loslaten, steeds opnieuw, tot de dood van die arme beesten. Alle vluchtende dieren moesten er aan geloven.”

    Zelf krijgt de dame regelmatig kleine kinderen op bezoek. “De buren langs de andere kant hebben drie kleine kinderen van 3, 2 en 1 jaar. Wat indien die kinderen worden aangevallen? Wie zal die verantwoordelijkheid nemen als men weet, dat die honden regelmatig ontsnappen en al verschillende keren dieren hebben dood gebeten.”

    Controles

    Er zou veel strenger moeten worden toegezien op diegenen, die zich zo’n potentieel gevaarlijke hond willen aanschaffen.

    “Hun eigen gedrag controleren, want in dit geval hier zijn ze extreem slordig, nonchalant en onverschillig voor wat ze aandoen.  Schuldgevoel of excuses zijn niet aan de orde bij de eigenaars van die honden: het leven gaat gewoon door zonder ook maar iets te zeggen, te vragen of te vergoeden. De afsluiting controleren en de honden ophokken indien de eigenaars de ganse dag weg zijn. In Zwitserland kan je geen hond bijhouden of je moet de hondenschool volgen.”

    Een minimale eis is een volledige en degelijke afsluiting van het domein als men zulke honden wil houden. “Er moet niet alleen een belofte zijn van een degelijke afsluiting, maar ook een controle of die geplaatst is vooraleer die honden mogen terugkeren. Zelfs als er wandelaars of fietsers voorbij komen, vliegen die honden nu als echte gekken naar het te lage hek.”

    “Wij verhuisden van het centrum van de stad naar Flierendries op zoek naar rust”, besluit ze. “De buurt voelt zich echt niet meer veilig. Er bestaat een groot risico voor andere dieren maar een niet te nemen risico voor kinderen en mensen.”

    Maatregelen

    Zoals eerder gemeld, liet burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) na een verslag door de hoofdinspecteur van wacht de beide Rottweilers onmiddellijk in beslag nemen. “Ik hoop, dat de mensen kunnen verwerken wat hen overkwam, want dit moet wel heel erg zijn. De honden zullen alvast niet zomaar onmiddellijk worden vrijgelaten of teruggegeven, we hebben daarvoor een procedure. Ik neem daarin mijn verantwoordelijkheid op. We houden alvast hoorzittingen met de eigenaar van de honden. Ik heb intussen ook al contact opgenomen met de dierenbescherming en zal een advies vragen aan een erkende dierentherapeut.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons