95 gemeenten kunnen eigen huizenbouwers financieel steunen

    28 juli 2023

    REGIO – Een aantal buurgemeenten kunnen financiële steun bieden aan streekbewoners, die er een huis willen kopen of verbouwen, maar het niet kunnen betalen. In onze regio zijn dat de Vlaams-Brabantse gemeenten Pepingen, Lennik en Roosdaal.

    Met het decreet ‘Wonen in eigen streek’ (WIES) biedt de Vlaamse regering de lokale besturen in de duurste Vlaamse gemeenten een instrument om de minder kapitaalkrachtige plaatselijke bevolking te helpen bij het verwerven van een eigen woning. Het gaat om 95 Vlaamse steden en gemeenten, waar de vastgoedprijzen zeer hoog zijn: aan de kust, in het Gentse en op de as Brussel-Antwerpen.

    Voorwaarden

    Die gemeenten kunnen 50 tot 100 % van de geschatte waarde van de bouwgrond voor hun rekening nemen. De koper betaalt de rest van de grond en de prijs van de woning. Het gaat om nieuwbouwwoningen of renovatieprojecten van minstens vijf wooneenheden.

    Als je financiële steun wilt, moet je een minimuminkomen hebben van € 12.078 tot maximaal € 53.145 (€ 77.301 voor een koppel). Bovendien heb je de afgelopen 10 jaar minstens 5 opeenvolgende jaren in de gemeente of een buurgemeente gewoond.

    De koper moet ook minstens 20 jaar in de gekochte woning blijven wonen. Als je deze sneller wilt verkopen, betaal je een percentage van de meerwaarde als ‘boete’ aan de gemeente.

    De gemeenten mogen zelf kiezen of ze de regeling effectief invoeren, al zullen de meesten daarvoor wellicht pas na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 een budget kunnen of willen vrijmaken.

    Info: decreet ‘Wonen in eigen streek’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons