Geen bebouwing in Open Ruimte Ter Duyst

    14 april 2024

    NINOVE – De gemeenteraad keurde donderdag 11 maart de herbestemming goed van het woonuitbreidingsgebied tussen de Denderhoutembaan-Expresweg-Groeneweg naar open ruimte.

    De schepen voor ruimtelijke ordening Katie Coppens (Samen-Vooruit) gaf bij de aanvang van de zitting de reden voor deze hoogdringendheid. “Wij willen het gebied herbestemmen naar open ruimte. Als we die beslissing zouden nemen na 15 april, moeten wij voor miljoenen euro planschade betalen. Daarom moesten we de voorlopige vaststelling op gemeenteraad vóór die datum goedgekeurd krijgen.”

    Voor doe omvorming gaf ze twee redenen: “Het is al jaren de visie van de stad om dit gebied niet verder te ontwikkelen en te bebouwen, in hoofdzaak omwille van de mobiliteit van de stad en specifiek de Denderhoutembaan. Bovendien plannen we in de toekomst nog een windturbine op Doorn Noord; het zou nadelig zijn om een vergunning te bekomen als daar een woonuitbreidingsgebied ligt.”

    Vraag het aan Solva

    Alexander De Wit gaf als ruimtelijke planner voor de intercommunale Solva uitleg over de inhoud van het RUP Open Ruimte Ter Duyst, de problematiek inzake de wetgeving die zal wijzigen, het instrumentendecreet, de beleidscontext en de gemaakte keuzes tijdens het planproces. Daarna konden de raadsleden hem technische vragen over het dossier stellen.

    Dany Goessens (Forza Ninove) had als bewoner van de Denderhoutembaan en betrokken partij heel specifieke vragen over de mogelijkheid van een onverharde garageweg achteraan voor een aantal rijhuizen. Dat leek geen eenvoudige zaak.

    Jordy De Dobbeleer (Samen-Groen) vroeg zich af hoe realistisch de planschade was, die de stad in de nieuwe regeling zou moeten betalen. Blijkbaar zou deze kunnen oplopen tot € 6 miljoen na 15 april.

    Wouter Vande Winkel (Samen-Groen) had een nevenvraag over de inplanting van de windturbine op Doorn Noord: op wiens grond die zou komen. Volgens schepen Alain Triest (Open Vld) was dat op stadseigendom.

    Politieke discussie

    Vande Winkel had het nadien over de ‘hold up’ door de Vlaamse overheid, door alles naar de lokale overheid door te sluizen, inclusief de planschade. Tegen die aanpak zou ook de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) al hebben geprotesteerd.

    Wat dan weer een reactie bij Stijn Vander Elst (Open Vld) uitlokte. Als de lokale overheid een bestemmingswijziging beslist en bouwgrond waardeloos maakt, is een compensatie niet meer dan normaal.

    Jordy De Dobbeleer vroeg zich af waarom dit stuk woonuitbreidingsgebied er als eerste is uitgenomen en niet de andere, bijvoorbeeld in Aspelare, Outer en Meerbeke. Schepen Coppens herhaalde de redenen daarvoor: de mobiliteit op de al drukke Denderhoutembaan en de toekomstige windturbine op Doorn Noord.

    Bij de stemming gaven 17 raadsleden groen licht, 12 onthielden zich en 1 raadslid stemde niet. De definitieve vaststelling van het dossier komt later nog op de gemeenteraad voor goedkeuring.

    Info: herbekijk hier het volledige debat.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons