RUP Inghelantsite definitief goedgekeurd

    24 januari 2024

    NINOVE – Een meerderheid in de gemeenteraad keurde maandag 22 januari het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Inghelandtsite definitief goed.

    Schepen voor ruimtelijke ordening Katie Coppens (Samen) was na afloop opgelucht: “Het was een werk van lange adem, 4 jaar,  maar nodig om alle administratief verplichte stappen te doorlopen.”

    Herbestemming

    De Inghelantsite is het gebied in het stadscentrum tussen de Dender, de Burchtstraat, de Graanmarkt en de Kaaischoolstraat. Een RUP is nodig om een bestemming te wijzigen. Deze was voorheen ‘openbaar nut’ (met de Kaaischool) en is gewijzigd naar de bestemming ‘wonen/horeca’ om het wonen aan de Dender mogelijk te maken.

    “Vooreerst is in twee workshops geluisterd naar wat onze Ninovieters wensen op deze locatie”, legde de schepen uit. “Uit deze participatie volgde, dat de Ninovieters vooral een site wilden met veel groen, autovrij en wonen aan de Dender met gezellige horeca-aangelegenheden, kortom een aangename plaats om te vertoeven.”

    Heraanleg

    In februari 2024 begint de sloop van de Kaaischool, met behoud van de vleugel langs de Dender, die wordt bewaard en gerestaureerd. Dit gebouw krijgt een publieke functie voor kleinschalige markten, muziekoptredens en cultuurevenementen.

    “Er wordt vervolgens een voorlopige parking aangelegd op de plaats van de gesloopte Kaaischool. Het fiets- en voetpad, dat de Kaaischool/voorlopig parking verbindt met de Graanmarkt en loopt naast de horecazaak Winebar, wordt aangelegd en geopend. Er komt een groenpark voor de ingang van het Sociaal Huis (OCMW-gebouw De Cooman), waarlangs later ook een kade aan en naar de Dender zal komen. Rondom dit park zijn bebouwing en extra openbare parkeerplaatsen voorzien met handelszaken/horeca, zowel langs de achterkant van de panden op de Graanmarkt als op de Kaaischoolsite. Aan de Graanmarkt komt een brede doorgang met een pad naar het park, de Dender en het Sociaal huis. Tussen de toeristische kapel en de Graanmarkt zijn ook serviceflats voorzien.“

    Alain Triest (Open Vld) besluit: “Ook als schepen van economie en parkeren ben ik blij met de goedkeuring van dit RUP. Dit wordt een mooi stadsdeel met extra gezellige horecaplekjes en bijkomende openbare parkeergelegenheden voor onze binnenstad en winkelstad.”

    Het RUP Inghelantsite is zonder debat goedgekeurd met 17 stemmen voor en 13 onthoudingen (Forza Ninove).

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons