Woonzoneringsplan met duurzame visie op Ninoofs grondgebied

    06 december 2022

    NINOVE – In samenwerking met het studiebureau BUUR ontwikkelde de stad een woonzoneringsplan. Donderdag 15 december kan je in de Liberale Kring van dit plan.

    Het woonzoneringsplan geeft aan welke locaties geschikt zijn voor verdichting en welke soort verdichting wenselijk is. Zones zoals het stadscentrum of de dorpskernen, die goed bereikbaar zijn en goede voorzieningen hebben, krijgen meer verdichtingsmogelijkheden dan de zones die minder bereikbaar zijn en met weinig of geen voorzieningen.

    Verder bepalen richtlijnen hoe een zone kan worden verdicht, welke woontypes zijn toegelaten, geven ze de maximale bouwhoogte aan… Een verdichting moet steeds een meerwaarde scheppen.

    Scan

    De stad liet voorafgaand een Bouwmeester Scan uitvoeren. Die bracht ruimtelijke en beleidsmatige sterktes en zwaktes in kaart en formuleerde aanbevelingen voor een duurzaam ruimtegebruik.

    Schepen voor ruimtelijke ordening Katie Coppens (Samen): “De actiepunten en analyses uit de scan zijn in het woonzoneringsplan uitgewerkt tot concrete richtlijnen. Ninove heeft nu voor het eerst een langetermijnvisie voor wonen, waarbij ruimtegebruik met veel woonkwaliteit centraal staat. Waar willen we wel of niet verdichten? Welke woontypes, maximale bouwhoogtes, groenzones wensen we in onze stad en dorpen?”

    Bouwrechten

    Dit woonzoneringsplan neemt geen bouwrechten af; het vervangt ook geen enkel bestaand ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP), verkavelingsplan of het Gewestplan. Het plan geeft wel een verduidelijking bij de bestaande planningsinstrumenten.

    Het reikt bijkomende richtlijnen aan om de dichtheid op de geschikte plekken op een duurzame manier te verhogen en deze te beperken op minder geschikte locaties.

    Toelichting

    De stad organiseert een toelichting bij dit woonzoneringsplan, door Miechel De Paep van het studiebureau BUUR+Sweco.

    Info: Bouwmeester Scan NinoveWZP 1WZP 2WZP 3WZP 4.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons