Schepen Veerle Cosyns (Samen) over fietsproject: “Leren fietsen verhoogt de zelfredzaamheid”

    20 januari 2020

    NINOVE – Via een fietsproject wil het stadsbestuur zogeheten kwetsbare Ninovieters leren fietsen. Voor de schepen van sociale zaken is dit een middel om hen beter te integreren.

    Voor dit fietsproject gingen de vzw LEJO, Teledienst en het Sociaal Huis op zoek naar kwetsbare mensen, die willen deelnemen aan repair cafés in januari en februari. Daar leren ze inbeslaggenomen fietsen herstellen.

    Eenmaal hersteld, kunnen volwassenen ermee leren fietsen. Ook hier zijn kwetsbare Ninovieters de doelgroep. De stad vond hen via o.a. Babbelonië, de Brabbelbabbels, Teledienst en het Sociaal Huis. De lokale politie en Leerpunt nemen de theorielessen op zich, de sportdienst geeft de praktijklessen. Aan deelnemers, die de fietslessen tot een goed einde brengen, schenken ze – indien gewenst – een fiets.

    Zelfredzaamheid

    “Inzetten op de leefbaarheid van onze stad, dat is een van de doelstellingen die de stad meenam in haar meerjarenplan 2020-2025. Een van de projecten ,die daartoe moet bijdragen, is het fietsproject”, aldus schepen Veerle Cosyns.

    “Met een zeer beperkt budget realiseren we met dit project heel wat doelstellingen. Leren fietsen verhoogt de zelfredzaamheid, heeft een positieve invloed op de gezondheid van mensen en bevordert de tewerkstellingskansen voor werklozen. Oudere, soms in beslag genomen, fietsen laten we in orde zetten en hergebruiken we. We leren aan een kwetsbare doelgroep hoe fietsen te herstellen. Diegenen, die dit nog niet kunnen, leren we nadien hoe te fietsen. Die ontmoetingsmomenten leveren ook oefenkansen voor het Nederlands. Als kers op de taart krijgen de deelnemers, die de cursus tot een goed einde brachten, een fiets vanuit Teledienst.”

    Info: Sociaal Huis – welzijn@sociaalhuisninove.be – 054 50 50 50.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons