Vliegt de ooievaar dit jaar overuren?

    03 februari 2021

    REGIO – Een woordvoerder van de Vlaamse Gynaecologenvereniging stelde voor 2021 een babyboom in het vooruitzicht. Een al of niet gewenst neveneffect van de ‘ophokplicht’ door de corona-pandemie. Zou het ook in onze regio zo een vaart lopen?

    De gynaecoloog-woordvoerder voorzag in zijn Antwerpse materniteit tot 500 extra geboortes dit jaar. Hij had daarbij de innemende glimlach van de nijvere neringdoener, die een batig saldo verwacht op het einde van het boekjaar. Kleine ventjes, grote percentjes.

    Toename

    Zou dat ook voor Ninove en de regio opgaan? Want als het regent in ’t Stad, wil het ook wel eens op de parking druppelen. We legden die vraag met de nodige ernst voor aan drie ziekenhuizen met materniteit, waar Ninoofse aanstaande ouders naartoe gaan.

    Twee van de drie bezorgden ons inmiddels een antwoord. Eén woordvoerdster was formeel: “Er is geen significante toename van het aantal zwangerschappen gezien op de dienst gynaecologie”.

    In het ander ziekenhuis klonk het iets genuanceerder: “Deze perceptie heerst inderdaad in milieus van gynaecologen. Op dit ogenblik kunnen we het evenwel nog niet hard maken in onze cijfers. We zullen dit jaar 10 tot 15 bevallingen meer hebben dan vorig jaar, maar dit is grotendeels nog het gevolg van de sluiting van de materniteit van Geraardsbergen halverwege 2019. Als ik de gynaecologische voorspellingen mag geloven, zit de babyboom er aan te komen ergens in het eerste kwartaal van 2021.”

    Uiver

    Her en der zouden we dus iets meer ooievaars kunnen zien als raam, tuin- en muurdecoratie. Overigens is die uiver als brenger van kindjes een toegift aan de globalisering. Zoals we ook Sinterklaas en zijn neef Sint-Maarten dreigen in te ruilen voor een obese Santaclaus, in navolging van halloween, black friday en blue monday.

    Dat ooievaars kinderen brengen, heeft wortels in de Egyptische dodencultus en de Griekse mythologie. In het middeleeuwse Duitsland dropte de ooievaar kinderen in de schoorsteen. In Nederland kwam eind 18de eeuw de ooievaarslegende via Duitsland binnen gevlogen. Halverwege de 19de eeuw blies sprookjesschrijver Hans Christian Andersen de legende nieuw leven in.

    Boot

    En zo streek die brenger van kinderen uiteindelijk ook in onze contreien neer.

    Al weten kenners, dat dit niet klopt. Waar ik geboren ben, werden kinderen per schip aan de Denderkaai afgeleverd. Aan de kleur van het vlagje kon je zien of het een lading meisjes of jongens was. Dat de moeder enkele dagen het bed moest houden, kwam doordat ze was uitgegleden op de smalle loopplank.

    In buitengemeenten zonder rivier, werden kinderen wel eens in de kolen gevonden. Maar de ooievaar, dat is er echt over.

    Carnaval

    Om terug te keren tot en te antwoorden op onze initiële vraag: het is bijlange niet zeker, dat de corona-pandemie zal leiden tot een significant hoger geboortecijfer.

    Een kwarteeuw geleden hebben we een gelijkaardige queeste gevoerd over de band tussen het aantal geboorten en carnaval. In de veronderstelling, dat de lossere menselijke interacties maanden later tot een hoger geboortecijfer zouden leiden.

    Een Aalsterse gynaecoloog had op ons verzoek de cijfers van de afgelopen jaren vergeleken en daar geen verband tussen gevonden. “Als het bier is in de man, wil de man meer dan hij kan”, was zijn conclusie.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons